Rijkelijke lasagne in bianco met groene asperges en parmaham

Voor eeuwig en altijd zal ik un tifosi blijven van de Italiaanse keuken. Want, eenvoudige ingrediënten die zonder al te veel poespas Gelukzaligheid op tafel toveren. Voeg nog wat liefsten toe - een flesje wijn is ook zeker welkom - en mijn lijf en leden zijn ruim content. 

Maar we moeten het effe hebben over die "poespas".

Bij een klassieke lasagne al ragù durf ik de bechamelsaus zonder te verpinken over boord te gooien. Voelt als te veel gedoe in de potten, gaat me niet snel genoeg en verder net te zwaar op de maag. 

Echter, als je iets wil serveren in bianco, is de bechamel skippen niet aan de orde. De bechamel ís de in bianco. En laat ons wel wezen: an sich is die witte saus kloppen nu ook weer niet zoveel poespas. Toch een luie dag of wat faalangst: ga gewoon zonder verpinken en zonder poespas voor een pakske.

Ik baseerde mijn gerecht op het recept uit het wondermooie kookboek "La Dolce Vita - Recepten voor een Italiaans Leven" van Tessa Kiros.

Lasagne in bianco met groene asperges en parmaham

NODIG
Voor 4 personen
 1 kg (groene) asperges, kontjes afgebroken, al dan niet in stukjes van  3 à 4 cm
Een handvol grofgehakte lente-ui
Enkele takjes oregano, blaadjes geritst
Enkele takjes tijm, eveneens geritst
Een handvol basilicumblaadjes, grof gescheurd
Lasagnevellen
90 à 110 gr parmaham in plakjes
1 à 2 bollen (buffel)mozzarella 
En evt. geraspte (parmezaanse) kaas (als maar 1 bol mozzarella)

50 gr boter
50 gr bloem
0,5 à 1 liter melk
Nootmuskaat, geraspt
Peper, uit de molen
Zout
Evt. een knijpje citroensap

DOEN
Verwarm de oven voor op 180°C.

Begin aan de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor met een garde. Wanneer het geheel een koekjes-bak-geur krijgt, voeg je er geleidelijk aan en al roerend de melk door. Blijf op een zacht vuur roeren tot alles zich bindt tot een romige, gladde saus. 

Afhankelijk van het type bloem, zul je wat bloem en/of melk moeten toevoegen om tot het gewenste resultaat te komen. Doe dat geleidelijk aan.

Breng op smaak met peper, zout en fiks wat nootmuskaat en zet opzij.

Doe een royalen scheut olijfolie in een voldoende grote ovenschaal. Strooi daarin de grofgehakte lente-ui, de oregano, tijm en de gescheurde basilicumblaadjes.

Verdeel vervolgens een ruime lepel bechamelsaus over de bodem. Vervolg met een laagje parmaham en een laag lasagnevellen.

Ga verder met een nieuwe laag bechamelsaus en nu ook een laag asperges.  Afhankelijk van hoeveel kaas je wenst te gebruiken, kun je er nu ook wat plakjes mozzarella of geraspte parmezaanse kaas over strooien.

Voeg opnieuw een laag lasagnevellen toe en bouw het gerecht verder op totdat de ovenschaal mooi gevuld is en je ingrediënten verwerkt.

Plaats de schaal 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven.

LEKKER MET
*/ Een salade van rucola, veldsla, pijnboompitjes en gegrilde paprika met een dressing van oglio d'olivo en balsamico

Reacties

Populaire posts