2 recepten voor de gezelligste en meest heerlijke Italiaanse pinsa!

Pinsa. Noem het geen pizza of zeg niet dat het focaccia is. De Italianen wensen je naar de hel. Va fanculo! Stronzo!

Neen, het is pinsa: een stuk ovaal gevormd deeg, gemengd en gekneed van verscheidene bloemsoorten, met vaak ook zuurdesem. Het bevat meer water dan pizzadeeg en het moet ook langer rijzen. Door dat alles is pinsa luchtiger en veelal lichter verteerbaar.

Zelf aan de slag met bloemsoorten, veel water (plakhanden, olé!) en een portie geduld, kan zeker. Leuk is het ook dat de meeste Belgische supermarkten ondertussen een kant-en-klare pinsa in hun koeltoog aanbieden.


Maakt het meteen ideaal voor een oergezellige avond met vrienden na een drukke dag. Dat had vriendin C. al snel begrepen. "Pasta & wijntje" werd "pinsa & wijntje", met als extra's: kaarsen allerhande, een bijzondere salade en boeiende babbels. Love it!

Erg leuk en dat tikje anders aan deze 2 recepten van C. is dat de Pinsa's eerst worden afgebakken met een laag op smaak gebrachte tomatenpulp en dat ze de rest van de topping er nadien pas oplegt. Het geeft een leuk contract tussen warm & crunchy en koeler & smeuïg. De frisse salade met fascinerende smaakcombo sluit daar heel goed op aan. Happy belly!

NODIG
Voor 4 personen
 2 pinsa's
400 gr (1 blik) tomatenpulp
1 teentje knoflook, geperst
Oregano, gedroogd
160 gr mortadella, in stukjes gescheurd
125 gr (1 bol) mozzarella, in stukjes gescheurd
10 tl pesto (evt. fatto a casa/huisgemaakt)

80 gr parmaham
250 gr (1 pot) ricotta
Een handvol basilicum, vers, blaadjes geplukt

Peper & zout, uit de molen
100 gr veldsla
Een handvol walnoten, grof gehakt
1 peer, in blokjes gesneden
150 gr gorgonzola, in blokjes
3 el olijfolie, extra vierge
1 fikse tl mosterd

DOEN
Verwarm de oven voor tot 250°C of volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Ga je voor huisgemaakte pesto? Begin dan daarmee. Doe de basilicum, de parmezaanse kaas, de pistachenoten of pijnboompitten in een blender. Doe er rustig de olijfolie bij en begin te blenden totdat het een smeuïg geheel vormt. Kruid af met peper en zout en zet opzij.

Meng vervolgens de salade met de stukjes peer, stukjes gorgonzola en de walnoten. Meng de mosterd onder de olijfolie en kruid met peper en zout. Sprenkel de dressing over de salade en zet even opzij.

Nu begin je met de pinsa's. Meng de geperste knoflook met de tomatenpulp in een kom. kruid met peper, zout en oregano. Smeer de eerste pinsa in met een dunne laag van dat mengsel en bak de pinsa al 5 à 10 minuten af.

Klop ondertussen de ricotta wat los met peper en zout en meng vervolgens onder de overgebleven tomatenpulp. Besmeer hiermee de 2e pinsa en steek in de oven wanneer de 1e klaar is.

Ga verder met het beleggen van je 1e exemplaar. Verdeel de stukjes mortadella, de mozzarella en de pesto over de pinsa. Kruid eventueel bij.

De 2e pinsa beleg je met de parmaham. Strooi er ook nog de basilicumblaadjes over.

Serveer in stukjes gesneden met de salade.
 

EXTRA - HUISGEMAAKTE PESTO MET PISTACHENOOTJES
200 gr pistachenoten, ongezouten
200 gr parmezaanse kaas
1 bos basilicum, blaadjes geplukt en steeltjes grof gehakt
ong. 150 ml olijfolie, extra vierge
peper & zout, uit de molen

Doe de pistachenoten, basilicum en kaas in een hakmolen of blender. Giet er rustig de olijfolie bij en begin te hakken/blenden. Voeg evt. een klein scheutje water en nog extra olijfolie toe zodat het geheel goed kan worden gemengd en verhakt.

Kruid met peper en zout.

Reacties

Populaire posts