Verleiding op z'n Zweeds: geweldige aardappelgratin met Janssons frestelse

De Jarige Job kiest de menu: dat was steevast een onderdeel van de festiviteiten bij "ons thuis". Ik ben een kind van de herfst en dus verweven met vallende bladeren, regen, wind en comfort food. Alzo moest gratin dauphinois - ja, wij spraken in Franse keukentermen: mijn mams is een dubbel-gediplomeerd chef-kok - er voor mij elk jaar bij zijn. Het liefst met varkenshaasje on the side. 

November ligt weliswaar alweer enige tijd achter ons, maar april doet flink zijn best om meer herfst dan lente te zijn. Een goudgele, romige schotel aardappelgratin met een mooie umami-diepte is dan een welgekomen gerecht op de prille-lentedis, me dunkt.

Bovendien is deze next level. Janssons Verleiding - in het Zweeds: Janssons frestelse  want een prachtige combi van aardappelen, room(vervanger), ui (!) en ansjovis (!). Herregud, vad gott det är!

Wie Jansson is en wie hij trachtte te verleiden? Ingen aning. Sorry, dat is "geen idee" in het Zweeds. Er bestaat niet echt duidelijkheid over, maar het kan niet anders dan dat zijn plan gelukt is.

Het recept dat ik hier gebruik is van Jamie Oliver. 'Cause he's my all time favourite. Hij frist de boel wat op door citroenzeste en tijm aan de klassieke versie toe te voegen. Een heel fijne touch. 

Recept uit Jamie's Reizen - Jamie Oliver - Kosmos Uitgevers 

NODIG
Voor 4 personen
500 à 700 gr aardappelen, geschild
olijfolie
3 tenen knoflook
1 ui, gepeld in en in dunne ringen gesneden
1 blikje ansjovis (50 g), uitgelekt en fijn gehakt
20 gr boter, plus wat extra om in te vetten
Een klein bosje verse tijm, alleen de blaadjes
Zeste van 1 citroen
zeezout en zwarte peper, uit de molen
2 dl room(vervanger)
2 dl melk
50 gr broodkruim, paneermeel of panko

DOEN
Verhit de oven tot 200°C. Rasp de aardappelen grof (bv. met een blokrasp) of snij ze in lucifers. Druk er vervolgens in een vergiet zoveel mogelijk vocht uit.

Pel 2 tenen knoflook en snijd in dunne plakjes. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe de plakjes knoflook samen met de uiringen in de pan. Draai het vuur laag en laat rustig bakken tot de uien zacht (maar niet bruin) zijn. Doe er vervolgens de ansjovis bij. Blijf ongeveer een minuut roeren en haal de pan vervolgens van het vuur.

Druk de overblijfende knoflook plat met de zijkant van een mes, wrijf er een wijde, ondiepe ovenschaal mee in en vet de schaal vervolgens in met boter.

Spreid de helft van de geraspte aardappel in de schaal uit, strooi er de ui, de helft van de tijm en de helft van de citroenschil op. Voeg een snufje zout en wat zwarte peper toe.

Dek het geheel af met de rest van de geraspte aardappel, strijk het oppervlak glad en schenk er de room(vervanger) en melk over.

Hussel het broodkruim/paneermeel/panko met de rest van de tijm en citroenschil door elkaar in een kom. Kruid met peper en zout en strooi het mengsel over de aardappelen.

Leg een paar klontjes boter op het geheel en zet de schaal 45 minuten in de hete oven, tot er een goudbruin en heerlijk krokant korstje op zit.

LEKKER BIJ
* Varkenshaasje, gebraden kip, lamskroontje ... Alle soorten vlees, quoi. Al kan vis eveneens. Of je eet het zo.
* Serveer verder met een frisse, groene salade 

Reacties

Populaire posts