Topper van linguine met crispy parmaham en gegrilde groene asperge

Het lof liet niet lang op zich wachten, toen de paps en mams hun vork in deze pasta hadden gedraaid en een hap in hun mond hadden. Die eerste ging zelfs de hele avond door: bejubelden we hubbie voor zijn recente overwinning in zijn golfspel, dan kreeg ik tussendoor nog een "amai, echt echt lekker" te horen. Bespraken we het reilen en zeilen in de kempen, dan werd dat opgeluisterd door een "zó lekker" vanaf de overkant van de tafel. En bij babbels over het Leuvense leven ving ik nog een "kei goed" op.  

Ze wilden dan ook het recept. Een recept voor verbinding en genieten aan tafel. Simpel genoeg, maar niet te basic dankzij de mooi ingrediënten en hun toepassing.  

Geen betere plaats om dat te delen dan hier. Ik hoop dat het je het plezier en geluk mag brengen dat het mij bracht. 



NODIG
Voor 4 personen

1 bussel groene asperges, de kontjes afgebroken en in stukjes van ong. 4 cm gesneden

1/2e courgette, in kwart-maantjes gesneden

240 gr parmaham, sneetjes

2 teentjes knoflook, geperst

Handvol bladpeterselie, grofgehakt

400 gr (verse) linguine

Zest van 1 (bio)citroen

Rundsbouillon, in blokje

Peper & zout, uit de molen

Scheut olijfolie

Parmezaanse kaas, geraspt

Evt. 250 ml room(vervanger)


DOEN

Breng een hoeveelheid water aan de kook voor de linguine. Verwarm ook de oven voor op 150°C.

Verdeel de sneetjes parmaham op een bakplaat met een bakmatje. Zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot de sneetjes krokant (en wat gekrompen) zijn. Haal uit de oven, versnipper de stukken parmaham in een bord en zet even apart.

Zet zowel een grillpan als een ruime braadpan op het vuur. Verhit in de gewone pan een scheut olijfolie. Voeg de courgettenstukjes, de citroenzeste en knoflook toe en laat op een rustig vuur bakken. 

Gril ondertussen de asperges in de (droge, maar hete) grillpan totdat ze donkere strepen vertonen. De asperges mogen nog goed beetgaar zijn.

Voeg de asperges toe aan de pan met courgette.

Als je verse linguine gebruikt*, kun je deze nu toevoegen aan de pan met groenten. Voeg wat van het opgewarmde kookwater toe totdat de linguine net onder staat, doe het bouillonblokje erbij en draai het vuur hoog. Blijf rustig roeren in de pan terwijl de pasta beetgaar kookt. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel uit de pasta vrijkomt en er een smeuïg geheel ontstaat.

Wanneer de pasta al dente is en het grootste deel van het kookvocht verdampt is, zet je het vuur uit en laat je de pasta nog 2 minuten rusten. Overtollig kookvocht zal zo worden opgenomen. 

Strooi er de bladpeterselie en snippers parmaham over, kruid af met fiks wat peper en een snuf zout en breng verder op smaak met parmezaanse kaas.


*EN DAN NOG DIT*

Heb je geen verse linguine, no worries, ga dan voor de klassieke gedroogde pasta die je in een apart kookpot met royaal water al dente kookt. 

Het kan dan nodig zijn - voor de smeuïgheid - om wat roomvervanger (en een enkele scheuten kookwater, dat je opvangt) onder de groenten te mengen, alvorens je alles mengt met de pasta.

*

Geen zin in gedoe met 2 pannen; geen nood aan de rokerige grilsmaak? Bak dan eerst de courgette, knoflook en zeste in de pan en voeg na 3 minuten de asperge toe.

Reacties

Populaire posts