Ook in de herfst: geweldige mosselen met venkel en romige tomaat

Eind juni en begin juli voel je veelal de onrust toenemen: je voelt het gewezzel ... in de visafdeling van de supermarkt, op de culinaire pagina's van de tijdschriften, op de terrassen van de dichtstbijzijnde brasserie en op de vissersboten in Yerseke. Alle ogen en oren geconcentreerd gericht op die eerste Zeeuwse mosselen.   

Ja, ook bij Ruth Renée, want na enkele maanden zonder - vanaf april zijn deze schelpen minder smakelijk omdat ze die periode melken - kijk ook ik reikhalzend uit naar zoiets eenvoudigs, maar zoooo smakelijk als mosselen met knoflook en witte wijn. Nothing more, nothing less


Echter, het best vind ik ze in het najaar: heerlijk vol, zacht, sappig en nog altijd fantastisch betaalbaar. Ik ben dan ook - vrijwillig - de pr-machine om mosselen in het najaar op de dis te brengen. 

Wil het toeval nu even dat ik er meteen een heerlijk recept mee tegenaan gooi met verrassende kruiden en een smeuïg sausje. Ik durf zelfs zeggen: tongstrelend.

NODIG
Voor 2 personen
1 à 2 kg mosselen, gespoeld en schoongemaakt
1 venkel, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
Een scheut olijfolie
2 el tomatenconcentraat
2 dl droge witte wijn
1 dl water
250 ml room(vervanger)
Een handvol bladpeterselie, grof gehakt
2 à 4 takjes dragon, grof gehakt
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Verhit de olijfolie in een brede pan of in een mosselpot. Voeg de stukken venkel en de knoflook toe. Laat glazig worden op een laag vuur. Voeg indien nodig - vooral bij de dunne mosselpot - wat vocht toe.

Laat 15 minuten zachtjes sudderen totdat de venkel zachter, maar nog steeds beetgaar is.

Voeg vervolgens de room(vervanger) en het tomatenconcentraat toe. Giet er ook de witte wijn bij. Breng aan de kook, maar zet dan het vuur lager. Laat nog enkele minuten sudderen.

Kruid alvast met peper en zout en voeg de dragon toe. Roer om.

Draai het vuur hoger en doe de gespoelde en gereinigde mosselen bij in de pan/pot en roer ze onder de saus. Laat ze rustig garen. Wanneer de meeste mosselen open zijn - ongeveer na 8 minuten; in de pan kan het iets langer duren - haal je de pan van het vuur en strooi je er de bladpeterselie over.

Proef van de saus en kruid eventueel verder af met peper en/of zout.

EN DAN NOG DIT:
* Je kan het water vervangen door 1/2 dl Pastis/Pernod
* Serveer met ovenaardappeltjes of knoflookbrood

Reacties

Populaire posts