Zomerse risotto met courgette, gamba's en gorgonzola

Wanneer de temperatuur boven de 23°C stijgt heb ik meestal niet veel zin om lang in de keuken te staan, terwijl mijn goesting in lekker eten wel strak overeind blijft staan. Enter, deze frisse en eenvoudige risotto bomvol smaak!

Bedenk immers dat risotto ongeveer 20 à 25 minuten nodig heeft en dat alles in 1 kookpot komt. En nog: de gorgonzola pimpt de courgette en levert een diepere smaak, de gamba's geven het gerecht een streep allure en met een knijp citroensap blijft het geheel zomers fris. Do I need to way more?!

NODIG
Voor 2 personen
1/2e theekop risottorijst
1 stengel selder, in fijne stukjes
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 courgette, in halve maantjes
500 gr/ong. 20 stuks gamba's, gepeld en ontdarmd
Een handvol bladpeterselie, grofgehakt
75 à 100 gr gorgonzola, in blokjes
Visbouillon
Evt. 2 glazen droge witte wijn, 1 om van te sippen while cooking en 1 voor bij de risotto
Olijfolie
Peper & zout, uit de molen

DOEN
Verhit een scheut olijfolie in een stevige, ruime kookpot met dikke bodem. Fruit hierin de sjalot, de knoflook en de selder.

Voeg wanneer de sjalot glazig is de courgette toe. Roer om en laat enkele minuten mee bakken.

Voeg vervolgens de risottorijst. Roer goed om zodat de korrels bedekt geraken met een laagje olie. Zet het vuur hoog en blus met de witte wijn en een scheut water + bouillon.

Zet een timer volgens de aanwijzingen op de verpakking van de risottorijst. Veelal is dat 20 à 25 minuten.

Laat verder pruttelen en roer de risotto af en toe rustig door. Wanneer het vocht bijna allemaal geslonken is, voeg je telkens opnieuw water/bouillon toe. Blijf doorheen de risotto roeren. Dit helpt de korrels zetmeel af te geven, waardoor je een romige risotto op je bord krijgt. 

Ongeveer 5 minuten voor het einde van de timer voeg je de gamba's en de gorgonzola toe. Strooi de bladpeterselie over de risotto, roer verder om en kruid naar smaak met peper en zout. De gamba's zijn gaar als hun vlees niet meer glazig is. Zorg er ook voor dat het meeste vocht geslonken is. 

Zet een deksel op de pot en laat nog 5 minuten rusten.

Buon appetito!




Reacties

Populaire posts