Freekeh met gemarineerde courgette, prinsessenboontjes en kruidige zalm

Nu het weer mijn veerkracht toch wat uitdaagt, merk ik dat mijn goesting wisselt tussen comfort food - the real deal - en koppig blijven vasthouden aan pure-zomer-op-het-bord. 

Ik zou dit gerecht in het clubje van de zomer zetten, al mag je me het hele jaar rond serveren. Immers, this one sooths my soul, want citroen, courgette, zalm ... en freekeh!


 NODIG
voor 2 personen

2 stukjes zalm (met vel)
Een halve theekop freekeh
1 courgette, in schijfjes
2 teentje knoflook, geperst
Sap en zeste van 1 citroen
200 gr prinsessenboontjes, gedopt en in stukjes van ons. 4 cm
1 blokje visbouillon
Een bosje dille, vers en grofgehakt
Een snuf peperoncini
1 tl venkelzaad, gestampt in de vijzel
Peper en zout, uit de molen
Een scheut olijfolie

DOEN
Breng in een kleine kookpot water aan de kook voor de freekeh. Voeg het bouillonblokje toe en kook de freekeh beetgaar, volgens de aanwijzigingen op de verpakking (veelal in ong. 15 minuten).

Verdeel de courgette op een bord of serveerschaal, besprenkel met olijfolie, het citroensap en verdeel de knoflook en citroenzeste erover. Kruid met peper en zout en laat even marineren.

Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een ruime pan. Voeg de boontjes toe en laat even fruiten. Blus met een scheut water, kruid met peper en zout en laat de boontjes rustig garen. Voeg na 4 minuten de courgette toe.

Verhit ondertussen een andere (grill)pan op hoog vuur. Kruid de zalm met de peperoncini, het venkelzaad, peper en dille. Leg de zalm op de velkant in de pan, draai het vuur wat lager en laat de zalm garen.

Meng de al dente freekeh onder de gegaarde groenten in de pan. Proef en breng indien nodig verder op smaak met een van de kruiden die je al eerder gebruikte in dit recept.

Serveer met de zalm.

EN DAN NOG DIT:
* Je kan de zalm ook grillen op de bbq of hem garen in de oven.

* Freekeh vind je veelal bij de Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel. Webshop Pit&Pit heeft een "freekeh" van spelt in zijn assortiment. Ik vond het spijtig genoeg (nog) niet in de supermarkt. Of boek een tripje naar London en breng een bezoekje aan een van de Deli's van Ottolenghi voor dit nootachtige graan!




Reacties

Populaire posts