Lauwwarme luiewijvensalade met geroosterde krieltjes en knolselder

Het lag hier zo'n beetje op z'n gat. En daar kan het een en ander over worden geschreven, maar ik ben er nog niet uit óf en hoe ik dat dan wil. We houden het voorlopig bij "op z'n gat". Dat is ook duidelijk voor alle partijen. 

Maar het bleef wel telkens kriebelen wanneer vrienden van ver en van dicht me om tips of ideetjes vroegen voor in hun keuken en voor op hun borden. Dan stak ik enthousiast van wal en kon mijn geratel nauwelijks een halt worden toegeroepen. 

En daarom: nieuwe bescheiden pogingen om recepten hier neer te pennen, ideeën te delen en inspiratie te doen spruiten. Niet alleen van mijn kant naar die van jou; maar ook heel graag van jouw zijde naar hier! Shoot!


Deze sùper-easy - hence, mijn welluidende titel "luiewijvensalade" - lauwwarme salade mag de kop eraf bijten. Duurt niet lang, combineert spannende smaken én een fiks deel van de ingrediënten kun je werkelijk al een tijd op voorhand in huis halen. 

NODIG
Voor 4 personen
1 kleine knolselder, in blokjes
1 komkommer, in blokjes
1 stevige en grote tomaat (bv. coeur de boeuf), in blokjes
2 stengels lente-ui, versnipperd
500 gr krielaardappeltje, in grove stukken
Gemengde sla naar keuze (jonge sla, ijsbergsla, rucola ...)
Een handvol bladpeterselie, grof gehakt
1 tl komijnzaad (of meer, naar smaak)
Peper
Zeezout
Olijfolie

Voor de dressing
Sap van 1 citroen
Net geen el tahin
3 el olijfolie, extra vierge

DOEN
Verwarm de oven tot 180°C. 

Doe de blokjes knolselder samen met de aardappelstukjes in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, komijn, peper en zout. Please, wees niet te spaarzaam met de komijn. Dit voegt net wat edge toe.

Doe ondertussen de slamengeling in een ruime serveerschaal. Voeg de tomaten- en komkommerblokjes toe, samen met de versnipperde lente-ui. Strooi de gehakte bladpeterselie erover. Meng rustig onder elkaar (met handen of slabestek).

Meng de ingrdiënten voor de dressing in een kommetje onder elkaar. Giet over de salade. 

Voeg de ovengeroosterde aardappelen en knolselder toe en hussel rustig door elkaar.

Kruid eventueel nog verder af met peper en/of zout.

Buon appetito!

EN DAN NOG DIT
* Lekker met gerookte zalm of forelfilet
* Meer van het vlezige type? Serveer het met gemarineerde kippenreepjes of met chips van Parma-ham 

Reacties

Populaire posts