Easy - maar wel fancy - zeebaars uit de oven

Zo kook ik het liefst: improviserend met wat ik in huis heb, licht & bomvol smaak, aangevuld met dat mooie, geweldige, spontaan net-gescoorde hoofdingrediënt; in dit geval een fijn stuk wilde zeebaarsfilet met vel uit de buurt-bio-winkel! Tilt op zichzelf je hele plât al meteen zeven etages hoger, wat je er verder ook nog mee doet.

Ik deed er verder nog het volgende mee: courgette, ui, venkel en aardappelblokjes gedrapeerd tegen de rand van een ruime ovenschaal, besprenkeld met olijfolie en een aantal van m'n favoriete kruiden. De oven deed de rest en de avond voelde als een feest. En da's dus allemaal geen kernfysica. Heerlijk simpel, heerlijk eten.


NODIG
Voor 2 personen
350 à 400 gr zeebaarsfilet (met vel)
Fikse scheut olijfolie
4 aardappelen, in stoere blokjes
1 kleine venkel, in (halve) plakken
1 grote ui, in halve maantjes
1/2e courgette, in plakjes
Dille, gedroogd (mag ook vers; voeg het dan later toe)
Een snufje peperoncini
Royaal citroenpeper
Fikse snuf za'atar
Enkele takjes rozemarijn
Citroen, in plakjes
Een snuf zeezout
Evt. een scheut droge witte wijn of water

DOEN
Verwarm de oven tot 190°C. 

Giet een fikse scheut olijfolie in een ruime ovenschaal. Verdeel de aardappelblokjes, venkel, ui en courgette over de ovenschaal. Let erop dat je ze al zoveel mogelijk tegen de rand aan legt.

Kruid met dille, alvast wat citroenpeper (het merendeel daarvan gebruik je op de visfilet), de peperoncini, za'atar en een beetje zout. Je kunt eventueel ook een scheutje water (of droge witte wijn) toevoegen. Zet 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal vervolgens uit de oven. Leg de vis met de velkant naar onder in het midden van de ovenschaal. Probeer groenten en aardappelen zoveel mogelijk naar de kant - naast de vis - te schuiven. Besprenkel de filet met een beetje olijfolie en kruid verder met wat citroenpeper en een snufje zout. Werk af met enkele takjes rozemarijn en enkele schijfjes citroen.

Zet nog ongeveer 15 minuten - dit hangt wat af van de dikte en grootte van het visstuk - in de hete oven op 190°C. De vis is gaar als het vlees mooi loskomt en het niet meer glazig is.

EN DAN NOG DIT
* Heb je geen citroenpeper, dan kun je dit vervangen door peper en wat citroenzeste te gebruiken.

* Za'atar is een geweldige all rounder, dus tof om in je kruidenkast te hebben staan, is mijn idee. Niet zo voor jou? Vervang het dan door oregano, wat sesamzaad en enkele druppels citroensap

* Voor de mensen uit de buurt van Leuven: Fish Inc levert de beste, verste en duurzaamste viskes aan huis (en onlinebestellingen genieten een leuke korting vanaf € 30)! Sinds kort vind je elke vrijdag bovendien een selectie van hun aanbod bij biowinkel The Food Hub!

- Dit is geen gesponsorde post -

Reacties

Populaire posts