Gnocchi met broccoli en parmaham for the win!

Ik vind die aardappelbolletjes van een gnocchi - zeg "njokki" en alsjeblieft geen "gnochi", grazie - wel koddig. Ze zijn ook lekker, zo van een smeuïge aard, en erg leuk, doch bewerkelijk om zelf te maken. Maar de exemplaren uit de supermarkt doen het meer dan goed als alternatief. En toch staan ze hier zelden op het menu. 


Home made by Ruth Renée - Pic by Lisanne Valgaerts


Omdat ik ze heel vaak in combinatie zie met vlees en ik ervoor kies niet te vaak vlees te eten. Omdat ik dikwijls niet verder kom dan "gnocchi met tomatensaus en eueueueuehm ...". Of omdat ik een bord gnocchi met gezelschap als "niet zo elegant te presenteren", ofte als "hompje eten" percipieer. Niet dat hier de borden gedresseerd worden met kookpincet, krullende scheutjes en toefjes uit spuitzakken, maar een trattoria-achtige, frisse presentatie vind ik wel plezant. 

Dus werd er nog eens een poging ondernomen met die koddige aardappelpakjes. Al bleef het een hompje eten op een bord - hence de afwezigheid van een foto - toch kan ik met plezier zeggen: mission accomplished. Want geen overdaad aan vlees, geen tomatensaus, lekker wat groenten en een toffe smaakbom. Gnocchi's for the win!

NODIG
Voor 4 personen
8 sneetjes parmaham
Een handje amandelschilfers
1 broccoli, in kleine roosjes
Een bakje paddenstoelen, in kwartjes gesneden
1 teentje knoflook, geperst
Een snuif peperoncini
500 gr gnocchi
200 gr gorgonzola
Olijfolie
Peper & zout, uit de molen

DOEN
Breng een ruime pot water aan de kook voor de gnocchi. 

Verwarm de oven op 140°C. Verdeel de parmaham over een bakplaat met bakpapier. Laat ongeveer 15 minuten uitdrogen in de oven of totdat de ham crispy is. Zet even opzij.

Verhit een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Rooster de amandelschilfers tot ze licht verkleuren. Doe ze in een kommetje en zet even apart. 

Verhit nu een scheut olijfolie in de pan. Bak de paddenstoelen met de knoflook op middelmatig vuur. Doe ze uit de pan en zet even opzij.

Doe nu de broccoliroosjes in de pan. Voeg een klein scheutje water toe en plaats een deksel op de pan. Stoom gedurende 4 minuten. Kruid met de peperoncini.

Voeg de gorgonzola in blokjes toe aan de pan. Laat op middelmatig vuur rustig smelten. Roer af en toe. Voeg de paddenstoelen en amandelschilfers toe. Kruid naar smaak met peper en zout.

Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep ze met een schuimspaan vervolgens uit het kookwater en meng rustig onder het broccoli-paddenstoelenmengsel. 

Werk af met snippers van de crispy parmaham en serveer.

EN DAN NOG DIT
Voor een vegetarische versie kun je de parmaham gewoon weglaten. Het gerecht barst sowieso van smaak en diepte.

Reacties

Populaire posts