Verrassende, friszure appel-rabarberflapjes!

Toertjes, pralinekes en patékees: daar maak je me niet zo blij mee. Ik ben gewoonweg niet zo'n aanhanger van de zoete plek op het smakenpalet. Ik ben dan ook geen bakprinses: wie zou het toch altijd moeten op smikkelen?

Maar als je een mooie rood-groene bussel rabarber krijgt én de appels liggen te verrimpelen in de fruitschaal, dan dient er actie te worden ondernomen.   


Het friszure van rabarber vind ik dan wel weer een interessante smaak voor iets dat néigt naar zoetigheid. De appel zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt qua zurigheid; een scheutje rozenwater voegt wat duizend-en-één-nacht - en dus iets verrassends - toe aan het geheel. 

Let's roll!

NODIG
Voor 23 kleine flapjes
3 rollen bladerdeeg
3 rabarberstengels, in kleine blokjes
3 appels, in kleine blokjes
3 à 4 el kokosbloesemsuiker (of een andere zoetmaker)
1 scheutje (ong. 1 tl) rozenwater
Klontje boter
1 ei, losgeklopt
1 kommetje water
Kleine handvol suikerparels

Evt. een (pasta-)uitsteenvorm: ik gebruikte een hart

DOEN
verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een herbruikbaar bakvel. Zet even opzij.

Smelt het klontje boter in een koekenpan. Stoof hierin op een zacht vuur de rabarber en de appelstukjes. Doe er de kokosbloesemsuiker bij. Roer om. Giet er een scheutje rozenwater bij. Wees hiermee héél zuinig en zeker niet te enthousiast. Je wilt niet dat je flapjes naar oma's zeep smaken.

Draai het vuur uit wanneer de rabarber en appel zacht zijn en zet de pan in de buurt van waar je aan de slag gaat met het bladerdeeg.

Ontrol het bladerdeeg. Snij of steek de vormen voor je flapjes uit. Leg ze op de bakplaat met een beetje ruimte tussen elk flapje. 

Leg op elke onderkant in het midden een halve el van de appel-rabarbervulling. Dop je vinger in het potje met water en bestrijk hiermee de rand van het bladerdeegvel. Bedek met een lapje bladerdeeg van dezelfde grootte/vorm. Druk de randen goed aan.

Bestrijk alle afgewerkte en gesloten flapjes met het losgeklopte ei. Strooi er enkele suikerparels over en zet in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 190°C en bak de flapjes in ongeveer 15 minuten goudbruin.

EN DAN NOG DIT
* Lekkere andere smaakmakers, naast rozenwater, zijn gember en/of kardemom
*  Bladerdeeg die je over hebt, kun je eventueel nog invriezen om later te gebruiken


Reacties

Populaire posts