Seizoenstopper: lasagne met asperges en pancetta!

Wil je me troosten, dan breng je het best een ovenschaal lasagne mee. Wil je me hooked on you, kom dan met lasagne af. Wil je me verblijden, zet me dan een lasagne voor. Wil je me oppeppen, dan does lasagne the trick. Om maar te zeggen, ik ben nogal fan van het Italiaanse ovengerecht. In de meeste van zijn vormen.

Meestal komen die vormen hier met tomatensaus op tafel. Ook de onklopbare combinatie van spinazie en ricotta is kind aan huis. Echter, een lasagne in Bianco hadden we hier nog niet gehad, op die ene keer na toen we konden corona-smullen van een afhaalmenu van My all time favourite Ristorante Rossi.   

Afb. via Pixabay.com - by Birgl

Daar komt vanaf nù verandering in. Want deze lasagne met enkel "witte saus", krokante pancetta en fantastische groene asperges schoot vanuit het niets als een raket omhoog op het favorietenlijstje. 

NODIG
Voor 4 personen
Een bussel (groene) asperges, in stukken van ong. 2 à 3 cm
3 à 4 stengels lente-ui, in ringetjes gesneden
2 el water
2 el bladpeterselie, grofgehakt
6 lasagnevellen
Parmezaanse kaas, geraspt
16 plakjes pancetta
Olijfolie
Peper en zout, uit de molen

60 g boter
60 g bloem
1 l melk
Nootmuskaat

DOEN
Verwarm de oven tot 145°C. Verdeel de plakken pancetta op een met een bakvel beklede bakplaat en bak/droog ze ongeveer 10 minuten in de oven of totdat de plakken krokant zijn. Haal uit de oven en zet even opzij. 

Breek de stugge onderkanten van de asperges. verhit een scheut olijfolie in een pan. Fruit hierin enkele minuten de lente-ui. Voeg de asperges en het water toe en kook totdat de asperges zacht beginnen te worden. Voeg dan de peterselie toe. 

Breng op smaak met fiks wat peper en een snuf zout en kook vervolgens ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje met een deksel op de pan.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpan en roer er de bloem door totdat je een soort naar koekjes ruikend beslag hebt. Giet nu rustig en in stukjes de melk bij in de pan en roer alles onder elkaar met een garde tot je een glad, dik, smeuïg mengsel hebt. 

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en meng er rustig de asperges onder. 

Giet 1/3e van de saus op de bodem van een ovenschotel. Leg daarop de helft van de lasagnevellen. Giet opnieuw 1/3e saus op deze vellen, rasp er parmezaanse kaas over en bouw verder met een laag pancetta.  

Voeg opnieuw een laag lasagne toe, giet de rest van de saus erover en bedek met een laag pancetta. Werk af met geraspte parmezaanse kaas. Bedek alles goed.

Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

EN DAN NOG DIT
* Ik gebruikte een ovenschotel van 31 x 21 cm
* Geen goesting om zelf bechamelsaus te maken - werkelijk niet zo moeilijk! - dan kun je van "luie-wijvensaus" doen en een pakje gebruiken. Let er wel op dat je saus nodig hebt op basis van 1 l melk.

Reacties

Populaire posts