Plezante lenterisotto met gamba's, zeekraal en courgette!

Terwijl een deel opnieuw op het appèl dient te verschijnen, kan de bende die nog in z'n kot zit zich buigen over deze toffe en frisse risotto. Niks zo leuk als thuiskomen en kunnen aanschuiven aan een leuk gedekte tafel om te genieten van een met liefde gemaakte risotto. 


NODIG
voor 4 personen
Een theekop risotto
2 stengels bleekselder, in fijne stukjes gesneden
1 sjalotje, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 (gele) courgette, in blokjes
Ong. 32 gamba's
2 handjes vol zeekraal
Visbouillon
Een handvol bladpeterselie, grofgehakt
Olijfolie
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Verhit een scheut olijfolie in een stevige, ruime (braad)pan. Fruit de ui, knoflook en selder tot de ui glazig is. Voeg de risottorijst toe en roer om met een houten lepel zodat elke rijstkorrel omhuld wordt met olijfolie. 

Blus met de visbouillon (of met water en voeg een blokje visbouillon toe). Zet het vuur wat lager en roer regelmatig door de rijst. Als het meeste vocht bijna is opgenomen, voeg je opnieuw een scheut bouillon/water toe.

Meng er na 10 minuten rustig de courgetteblokjes onder. Blijf roeren en let op de hoeveelheid vocht.

Doe er vervolgens na 5 minuten de gamba's bij. Schenk er desnoods ook nog een scheutje bouillon/water bij. Blijf rustig - en liefdevol! - roeren gedurende de volgende 5 minuten. 

Nu zou het meeste vocht moeten zijn opgenomen en zou de rijst beetgaar moeten zijn. Sommige soorten vragen nog wat extra tijd. Proef!

Als de risotto gaar is, zet je het vuur uit. Kruid de risotto met fiks wat peper en een snuif zout. Meng de zeekraal onder de rijst, strooi de bladpeterselie over het geheel, plaats het deksel op de pot en laat 5 minuutjes rusten.

Buon appetito!

EN DAN NOG DIT
* Je kunt de risotto ook blussen met een scheut droge witte wijn of prosecco. Dit geeft het gerecht meer gelaagdheid en smaak. Wacht totdat de alcohol verdampt is voordat je verder gaat met de bouillon/water.

* La Mamma durft al eens te steigeren bij de combi parmigiano + vis/zeevruchten, maar ik vind het in sommige gevallen net iets extra onderstrepen qua smaak. Zoals hier!

Reacties

Populaire posts