Geweldige gevulde dorade met linzen en groene salade!

Ik had het wat gehad met mijn eeuwige go-tovulling voor vis. De combi van rozemarijn, bladpeterselie en citroen, that is. Altijd een topper, maar ook toppers kleuren al eens grijs. Dus pakte ik het dit keer een beetje anders aan. 

Een "beetje", want die knallers bleef ik wel gebruiken. Toch is het resultaat heel anders: je kunt de vulling immers lekker op smullen én je gerecht heeft meer bite. Dat terwijl deze mengeling het visvlees nog àltijd lekker aromatiseert en het een fluitje van een cent blijft om de vis op te vullen. 


Eerlijk is eerlijk, de voorbereiding voor de vulling vraagt een inimini-beetje meer tijd, maar dat is werkelijk verwaarloosbaar, gezien het resultaat dat je op je bord krijgt. Don't bother about that, zou ik zeggen.

NODIG
Voor 2 personen
2 hele dorades (goudbrasem of een andere hele vis), schoongemaakt
50 gr panko
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
Mespunt peperoncini
6 ansjovisfilets, grof gehakt
Handvol bladpeterselie, fijngehakt
1 tl rozemarijn, fijngehakt
Citroenzeste van 1 citroen
Olijfolie

Halve theekop groene of zwarte linzen
1 selderstengel, fijngehakt
1 sjalotje, fijngehakt
Groentebouillon

Fikse handvol jonge spinazie, grofgehakt
Fikse handvol rucola, grofgehakt
1 tl sumak
2 tl oregano
1,5 el kappertjes, fijngehakt
3 el olijfolie, EV
Sap van 1 citroen
1 tl (graan)mosterd
Peper en zout, uit de molen


DOEN
Breng een pot water aan de kook voor de linzen. Voeg een bouillonblokje toe wanneer het water kookt. Voeg de linzen toe en kook volgens de aanwijzingen van de verpakking beetgaar. Giet af en zet opzij.

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Doe de panko, samen met de knoflook, ui in de pan en bak rustig aan. Voeg de peperoncini, ansjovis, peterselie, rozemarijn en citroenzeste toe. Breng verder op smaak met een fikse snuf zout en flink wat peper. Roer om en bak nog 1 minuut.

Haal de pan van het vuur. Spoel de vissen goed uit. Verdeel het panko-mengsel over de buikholte van beide vissen en klem ze vast in een grillrooster. 

Leg op een hete barbecue en grill ongeveer 15 à 20 minuten. Als het vel en visvlees gemakkelijk los laten, is de vis gaar.

Bereid je de vissen in de oven, dan leg je ze in een ruime ovenschaal. Besprenkel met wat olie en bestrooi met een snuf zout. Bak hem 15 minuten op 200°C.

Gebruik de pan waarin je de visvulling maakte om de sjalot en selder kort te fruiten. Voeg ze toe aan de linzen.

Meng voor de salade de spinazie met de rucola. Bestrooi met de sumak en oregano en breng verder op smaak met peper en zout. Voeg de fijngehakte kappertjes toe. 

Meng de olijfolie, mosterd en het citroensap tot een glad geheel en giet over de salade. Hussel rustig door elkaar.

That's all, folks!

EN DAN NOG DIT
Ik werd geïnspireerd door "De Stressvrije Keuken" van James Ramsden, een heel fijn kookboek voor wie graag ongedwongen, luchtige én lekkerrrrrrre etentjes host voor zijn loved ones.
De Stressvrije Keuken, James Ramsden - Karakter Uitgevers - € 17,95 

Reacties

Populaire posts