The fast way tot een Scandinavisch interieur

Het is algemeen bekend dat de Zweden (en de rest van Scandinavië) best wel wat Västerbottensost gegeten hebben van design en interieur. Hun succes op dat vlak heeft veel van doen met een soort van (schijnbaar) moeiteloze en ongedwongen manier van esthetiek in het dagelijks leven. 

Denk "puur, licht, natuurlijk, zachte warmte en duurzaam"; weg met "bombastisch" en "hoogdravend". No drama, wel understated elegance 

Ik hou van die Scandinavische visie en stijl. En omdat ik die in dit soms vreemde, stekelige, chaotische, maar ook fijne België vaak mis, voeg ik graag een fikse portie Sverige toe aan ons appartement. 

Hoewel ik er al eens van droom om opnieuw van een blanco interieur te beginnen, heb ik het hier niet over tafel, stoelen en zetel buiten zwieren en omruilen voor andere exemplaren; de boel wit schilderen, de keuken strippen of de vloer uitbreken en vervangen. Nee, ik heb het hier over the fast way: ook kleine, goedkope(re) kneepjes kunnen werkelijk al een leuk Scandi-effect hebben. 

En wel zo: 

Let there be light en plaats verscheidene (lees)lampen en exemplaren voor indirect licht doorheen je huis. Nog een streep extra Zweeds wordt het als je 1 of enkele lampen voor het vensterraam zet/hangt. 



* Beperk gezellig licht niet tot je binnenruimte. Zet en hang lantaarns buiten, drapeer lichtsnoeren op je balkon, in de tuin, langs je afrastering enz. Voor die donkere laat-winteravonden en de zachte zomernachten.

* Op de eettafel, de lage kast, de plank boven het aanrecht, het kastje in de badkamer - waar dan ook - zet je een eenvoudige, strakke, (half)lange dinerkaars in een al even eenvoudige, gestroomlijnde kandelaar. En dat wel degelijk met de bedoeling het daar gemoedelijker en gezelliger te maken, dus het fijne ding mag écht ook worden aangestoken.



* Drapeer eens een tapijtje hier of daar: achter of langs het bed, in de gang misschien zelfs, onder de eettafel ... 

* Vul dat tapijtje aan met plaids, kussens, zachte stoffen in verschillende texturen en structuren in verscheidene, gedempte tinten natuurkleuren. Duizend tinten grijs, versteend blauw, saliegroen, antraciet, kalksteenwit ...

* Haal verse bloemen in huis. Denk daarbij verder (en simpeler) dan het standaardboeket. Een tak klimop, appelbloesem of poezenpootjes in een vaasje klaren de leuke-decoratie-klus al. Toch in voor meer dan dat? Ga dan voor veldbloemen of kies enkele van je favorieten uit bij de bloemenwinkel en skip het vaak-gebruikte-doch-verguisde, vullende appelblad. Downsize. 



* Omarm een zekere vorm van minimalismeNiet elke vrije vierkante centimeter moet ingenomen worden door een tak in een vaas, een kandelaar, een lampje of wat anders. Dat zou al te snel in een rommelig, onrustig boeltje resulteren. Kies enkele mooie items die je ziel kietelen en je hart doen zingen en geef die meteen de nodige ruimte. Je zult je er zelf lichter, losser én blijer mee voelen.



* Het hoeft niet per se (alleen) design te zijn dat je uitstalt. Berg spullen gerust op een zichtbare én stijlvolle manier op. Een mooie bokaal met je voorraad dinerkaarsen, theelichtjes of koffiecups; een plank met een mooie pepermolen, een fijne fles olijfolie en een stijlvol zoutvat ... kunnen evenzeer bijdragen aan je noordelijk geïnspireerd interieur. Meteen ook ontzettend praktisch, want binnen handbereik. Hou het dan zeker wel rustig, sereen en rechtlijnig wat het kleurenpalet betreft. 

Reacties

Populaire posts