Magnifieke krabrisotto met ovengeroosterde tomaat!

Risotto met tomaat - en iets vissigs - was wat L'Amour wilde. Deel 1 daarvan maakte ik never ever omdat mijn smaakpapillen dat als standaard, saai en plattekes categoriseren. Maar hoe gaat dat in de liefde? His wish is my Command. 

Al zou je ook kunnen zeggen dat ik een leuke uitdaging van ver herken. Voor minder dan een verbluffende risotto met tomaat zou ik niet in mijn pot roeren. "Hallo, mijn naam is Ruth Renée. Ik ben een strevende perfectionist (zijn er andere?!)."

Over deel 2 - iets vissigs - maakte ik me absoluut niet druk, want dol op de meeste zee- en waterbeesten. Bovendien huizen er in Ruth Renées voorraadkast steevast een 3-tal blikken krabvlees, waarmee in no time het ordinairste gerecht ettelijke levels stijgt op de schaal van fanciness. 

En dan is het plots daar; na het doorbladeren van Miss Dahl's Heerlijkheden (p.232), Venetië en Ciao Bella (p. 140)! Een beeld van wat Ruth Renées magnifieke krabrisotto wordt. Met tomaat! 

Maak dit op een avond dat je geliefden en/of liefdevollen aan je tafel hebt; midden in de week, op een luie zondagavond of net om een feestelijke weekendavond in te leiden. F*ck Valentijn, elke dag van dat! Spread the love.



NODIG
Voor 4 personen
1 theetas risottorijst, carnaroli of arborio will do the trick
2 à 3 sjalotjes, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1/2e blikje tomatenconcentraat
Een fikse scheut droge witte wijn/prosecco
Groentebouillon (1 blokje of vers)
Ong. 350 gr krabvlees
Een snuif peperoncini
2 laurierblaadjes
8 niet te grote tomaten, dwars doorgesneden
Een snuif oregano
Een bussel bladpeterselie, grofgehakt
Olijfolie
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Verwarm de oven op 190°C. Plaats de tomatenhelften op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, zeezout, peper en oregano. Rooster ze ongeveer 15 à 20 minuten.

Verhit ondertussen op matig vuur in een stevige pot met dikke bodem - geleid de warmte rustiger - een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de sjalot, de knoflook, peperoncini en het tomatenconcentraat. Zet wanneer de ui glazig is het vuur hoger en voeg de risottorijst en de laurierblaadjes toe. Roer alles goed om in de olijfolie en blus na 2 minuten met de witte wijn (of prosecco).

Zet het vuur lager en geef de alcohol tijd om te verdampen. Blijf regelmatig roeren. Als een groot deel van de wijn verdampt is, begin je enkele pollepels bouillon (of blokje + water) toe te voegen. Blijf roeren terwijl het vocht inkookt en de rijst zijn zetmeel afgeeft.

Herhaal dit zo vaak als nodig wanneer het vocht bijna volledig verdampt is. Belangrijk is nu om de tijd in het oog te houden: de meeste risottorijst zal ongeveer 20 à 25 minuten tijd nodig hebben om al dente te garen; vanaf de eerste toevoeging van vocht. Check zeker even de aanwijzingen op de verpakking. Het doel is een smeuïge risotto, geen rijstsoep.

Voeg een 10-tal minuten voor het einde het krabvlees én vocht toe. Laat mee pruttelen.

Als de rijst beetgaar is en het meeste vocht ondertussen verdampt is, zet je het vuur uit, voeg je de bladpeterselie toe en breng je de risotto indien nodig nog verder op smaak met peper en zout. Leg het deksel op de pot en laat 5 minuten tot zichzelf komen.

Serveer met de ovengeroosterde tomaten en eventueel met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

EN DAN NOG DIT
* In de Italiaanse keuken is het vaak een no go om parmigiano te gebruiken bij vis- of zeevruchten. Ik vind het hier echter een leuke toevoeging die de risotto nog meer diepte in smaak geeft.
* Snij je de tomaat in schijfjes, dan kun je die iets handiger dresseren op de geserveerde risotto. Denk er dan wel aan dat die roostertijd wat verkort. Grazie mille aan de paps voor deze tip!

* Dit is géén gesponsorde post, ook de links niet. Vrije keuze van de auteur.

Reacties

Populaire posts