DIY ravioli met salie en walnoten

Het werkt erg therapeutisch: zelf pasta draaien. Moeilijk is het niet én je kunt het niet anders doen dan met zorg en liefde - zalvende eigenschappen - want anders mislukt de boel. Als je dan van die zelfgedraaide pasta nog ravioli maakt, krijg je helemaal feest in de keuken, want het resultaat is een cadeau op je bord. Een pakketje lekkers.

Inderdaad, een mens staat grofweg een halve dag pasta te draaien en te vullen, maar je voedt er wel een heel regiment mee. Het is van 3 uur deeg kneden en pasta draaien, voor 3 weken pasta. Of zoiets.

 
Ook niet onbelangrijk: huisgemaakte pasta, en vooral ravioli, heeft   het in zich je ego flink te aaien. Zet je zoiets voor aan je tafelgasten, dan zijn het enkel ijskoninginnen en koele kikkers die geen gejoel uit hun strot krijgen. Meteen een reden om ze analoog én digitaal te defrienden, me dunkt. 

Het idee voor de vulling kwam van La Mamma: ik aanhoorde meermaals gejuich van haar tafelgasten na het smikkelen van haar pasta + tapenade. Als grote fan van salie dacht Ruth Renée: waarom de tapenade niet ìn de pasta brengen? Ah, voilà! 


NODIG
(Voor een regiment = 8 personen ongeveer)
500 gr bloem, tippo 00
5 (bio)eitjes
Wat extra bloem om mee te bestrooien

Voor de vulling
3 handen vol salieblaadjes, grof gehakt
2 el kappertjes, gespoeld en fijn gehakt
375 gr ricotta
1 handvol walnoten, geroosterd
2 handen vol pijnboompitten, geroosterd
Peper, uit de molen
Zout, uit de molen

DOEN
Kwak de bloem en de eieren in de keukenmachine en meng rustig tot een korrelig deeg. Stort het geheel uit op een met bloem bestoven werkvlak en kneed verder tot een vaste deegbol. Leg deze omwikkeld met keukenfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.

Geen keukenmachine? Dan kneed je het geheel ongeveer 15 à 20 minuten tot een gladde deegbol.

Maak ondertussen de vulling. Meng alle ingrediënten, gehakt, in een ruime kom. Kruid royaal; Go nuts. Zet apart.

Bebloem de raviolivorm. Neem een bolletje pasta ter grootte van een kleine vuist. Sla plat en haal door de breedste stand van de pastamachine. Plooi de randen een stukje om naar binnen, draai een kwart en haal opnieuw door de pastamachine op de breedste stand. Blijf dit doen totdat je stukje pastadeeg ultrazacht aanvoelt.

Vervolgens zet je de stand van je pastamachine een trapje lager en haal je de lap pastadeeg er rustig en liefdevol door. Doe dit tot op de voorlaatste stand.

Leg je lap pastadeeg op de raviolivorm. Het is belangrijk dat deze voorbij de gekartelde rand komt en ruim genoeg is.

Vul de raviolivorm op het pastavel met een theelepel van de vulling. Dek af met een tweede, plat gedraaide pastavel. Rol er rustig over met een deegrol, zodat de (gekartelde) naden geseald worden.

Stort uit op een schone keukendoek met wat bloem.

Doe zo door totdat alle pastadeeg opgebruikt is. Je kunt de pasta meteen klaar maken (in FLINK en FIKS gezouten water, 4 à 6 minuutjes koken) of invriezen om te scoren op een later moment.

Nog even dit: 
Verse pasta kun je gemakkelijk invriezen. Ik vries porties ravioli voor 2 personen in in een diepvrieszakje, met bakpapier tussen de verschillende laagjes ravioli.

Gebruik liever fijn keukenzout dan grof zeezout. Het grove zout kan gaatjes maken in het pastadeeg.














Reacties

Populaire posts