Blijmaker: tajine met kip, bloemkool en opgelegde citroen

I'm a sucker voor tajine. Niet alleen de gerechten die eruit voort spruiten - want altijd doordrongen van een geurig smakenpalet - maar ook van het kookding zelf. Ik kan iedereen die houdt van eten en die al eens een aardappelmesje ter hand neemt om een groente aan te snijden, de aanschaf van zo'n aardewerken Marokkaanse stoofpot aanbevelen! Triple action: oogt indrukwekkend, kookt gemakkelijk en the food is werkelijk àltijd geweldig. Scoren dus. 

Ik gooi er meteen een receptje tegenaan. Kun je meteen de proef op de som nemen: ik zwans niet! Dit hier was restjes-koken op een gemoedelijke zaterdagavond - enkel voor de kip en het fleske wijn stapte ik nog een supermarkt binnen - na een goed gevulde dag van bloeiende magnolia's, Zweedse woordenschat en grammatica en hier en daar van huishouden-doen. En het voelde als een feest.    


NODIG
Voor 4 personen
6 tot 8 stukken kip (bv. bovendij)
1 klein bloemkool, in roosjes
1 kleine broccoli, in roosjes
1 kleine courgette, in grove stukken
1 opgelegde citroen, in kleine stukjes gesneden
1 wortel, in schijfjes
2 tl ras-el-hanout
1 tl komijn, gemalen
1 tl koriander, gemalen
1 tl kurkuma
Handvol bladpeterselie, grofgehakt
Peper en zeezout uit de molen (smaakt gewoon véél beter)
Scheut olijfolie
Een klein glas droge, witte wijn
Fikse scheut kippenbouillon

1 theekop couscous
1 kleine rode ui, gesnipperd
Handvol verse koriander, grofgehakt

DOEN
Verhit de olijfolie in de tajine op hoog vuur. Bak hierin de stukken kip goudbruin en totdat het vlees zo goed als gaar is. Haal de stukken kip uit de tajine en leg even opzij.

Doe de harde groenten - bloemkool, broccoli en wortel - in de hete tajine. Laat even bakken en blus dan met de scheut witte wijn. Draai het vuur een beetje lager en laat de alcohol verdampen. Giet er de bouillon bij en kruid met de ras-el-hanout, komijn, koriander en kurkuma. Laat sudderen.

Breng een liter water aan de kook. Doe de couscous in een serveerschaal. Strooi er de gesnipperde ui over, samen met de koriander. Giet een fikse scheut kokend water over de couscous, laat even opslurpen en hark er dan door met een vork om de korrels los te maken. Zet even opzij.

Doe ondertussen de courgette en de opgelegde citroen bij in de tajine. Draai het vuur zo hoog/laag zodat het vocht goed pruttelt. Als je te veel vocht lijkt te hebben toegevoegd, laat je het puntige deksel van de tajine opzij liggen. Zoniet, plaats je dit op de schaal. Laat 20 minuten sudderen, totdat de groenten beetgaar zijn.

Leg de gebakken kip er bovenop, sluit het deksel opnieuw en laat alles nog 5 à 10 minuten verder garen. Breng verder op smaak met peper, zout en bladpeterselie. Check voordat je het geheel trots serveert even of de kip mooi gegaard is!

Tadaaaaa!

En dan nog dit:
* Gebruik gerust van het kookvocht uit de tajine om je couscous mee te garen: dit geeft extra diepte en smaak aan je bijgerecht.
* Een tajine - meestal van gebakken, rood steen - week je het best voor elk gebruik nog effe (of tot een uurtje; langer kan zeker geen kwaad) in water. Dit helpt barsten voorkomen.
* Dille & Kamille heeft een goede tajine in hun assortiment (this post isn't sponsored whatsoever) en ook in de Brabantstraat aan het Brusselse Noordstation vind je zeker een geschikt exemplaar. Neem wel altijd een royaal formaat. Hoe ruimer de tajine, hoe handiger. Ook al ben je maar in je uppie: zo'n bodem vult snel op.
* De kleurrijke, beschilderde tajines zijn niet geschikt om mee te koken op een fornuis of andere hittebron. Ze kunnen wel dienen als serveerschaal.

Reacties

Populaire posts