Donkerdere dagen door met deze gekruide risotto met spruiten

Ook Ruth Renée zit wel eens met de handen in het blonde haar omdat de ideeën voor het - voornamelijk - avondeten niet flowen. Gelukkig zijn daar dan lollige, kokende vrienden van goede vriendinnen. Je weet wel, dingske van dingske van op het einde van de straat. 

Zo'n dingske, mister M, stond op een ietwat killere avond na zijn werk in het gezellige appartement in de mooie gietijzeren, witte pot van miss S een verrassende risotto smeuïg te roeren, zo vertelde die laatste heel tevreden en blij. Ik zag meteen het avondeten voor een dag later in mijn verbeelding opdoemen. Al deed ik het wel op z'n Ruth Renée's. Ah ja!


NODIG
voor 4 personen
Een theekop risottorijst
1 teentje knoflook, geperst
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 tot 2 selderstengels, in brunoise
2 handen vol spruitjes, schoongemaakt en, in halfjes gesneden
100 gram geitenkaas
Een snuf oregano
Een snuf tijm
Een handvol verse basilicum, grof gescheurd
1 laurierblad
Groentebouillon (blokje of vocht)
Een handvol raapsteeltjes, grof gehakt
Een snuf peperoncini
Peper en zout, uit de molen
Olijfolie

DOEN
Fruit de sjalot, knoflook en selder in de hete olijfolie. Doe er de risottorijst bij en roer rustig om zodat alle korrels bedekt zijn met een laagje olijfolie. Laat even mee aanbakken.

Verkruimel het groentebouillonblokje en giet er een fikse hoeveelheid water (of bouillon) bij. Laat even pruttelen. Voeg de tijm, oregano, laurier en peperoncini bij.

Giet er stelselmatig een pollepel water/bouillon bij zodat de risotto nooit helemaal droog komt te staan. Blijf ondertussen ook rustig roeren.

Doe er 15 minuten voor het einde (de meeste risotto moet ongeveer 25 à 30 minuten koken voordat hij al dente is, maar kijk zeker de verpakking even na) de halve spruitjes bij.

Blijf roeren en indien nodig vocht toevoegen.

Draai het fornuis na ongeveer 25 à 30 minuten uit, meng de geitenkaas en de raapsteeltjes onder het geheel, kruid verder met peper, zout en basilicum en laat dan de risotto 5 minuten rusten met het deksel op de pot.

Verwijder het laurierblad voordat je de risotto opdient. Je gemoedelijke avond is al voor de helft geslaagd!

TIP
Mister M. gaf zijn risotto wat extra body met aangebakken spekjes.

Reacties

Populaire posts