Gemakkelijke, zot lekkere vistajine

Sommige dagen vrágen gewoon om wat comfort food. Dubbele win als dat troostend etend niet alleen lief is voor de smaakpapillen, maar ook voor mijn lijf. Deel één van de win-winsituatie is voornamelijk te danken aan een van mijn favoriete rubs, chermoula. 

Wist je nog niet wat aan te vangen met dat Marokkaanse smeersel, dan heeft Ruth Renée hier een lekker eenvoudig en heerlijk recept voor je.  


NODIG
voor 4 personen
2 tenen knoflook, grof gehakt
1/2e tl zout
3 el bladpeterselie, gehakt
3 el verse koriander, de blaadjes gehakt
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
1/4e tl cayennepeper (of peperoncini)
1 el citroensap
2 el olijfolie

4 stevige witvisfilets (ong. 2 cm dik)
500 gram aardappelen, in schijfjes
375 gram tomaten, in schijfjes
1 groene paprika, in reepjes
Een handvol prinsessenboontjes
1 el citroensap
2 el olijfolie
1 el bladpeterselie, grof gehakt
1 el verse koriander, de blaadjes gehakt
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Maak eerst de chermoula. Stamp de knoflook met het zout fijn in een vijzel. Voeg de peterselie, koriander, het paprikapoeder, de komijn, cayennepeper en het citroensap door. Stamp tot een grove pasta en roer er de olijfolie door.

Wrijf de vis aan beide kanten in met de helft van de chermoula. Leg even afgedekt apart.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet een ovenschaal, gietijzeren braadpan of tajine in met een scheutje olijfolie. Verdeel een laag aardappelschijfjes op de bodem en leg de vis erop. 

Leg er nu een laag tomatenschijfjes, paprikareepjes en boontjes op. Schep de resterende aardappelschijfjes om met het restant van de chermoula en verdeel dit over de laag met groenten. Heb je nog groenten over, leg ze dan in een laag bovenop de patatjes.

Meng 1,25 dl water met 1/2e tl zout, flink wat versgemalen peper, citroensap en olijfolie. Giet over de vis. Bestrooi het geheel met de bladpeterselie en koriander.

Zet het deksel op de tajine/braadpan en zet 40 minuten in de oven. Haal het deksel weg en bak het gerecht nog 10 minuten in de over tot de vis en de aardappels zacht zijn.

TIP
 * Geen oven? Je kunt dit gerecht ook uitstekend bereiden op het fornuis. Tel dan wel meteen 50 minuten sudderen mét deksel en negeer de laatste 10 minuten uit het recept hierboven.

* Eet je geen vis? Vervang die dan door bijvoorbeeld kipfilets die je inwrijft met de chermoula.

* Vlees, noch vis? Laat die dan achterwege en houdt het volledig plantaardig. Ook lekker. Of voeg er kikkererwten gemengd met chermoula aan toe, als je Grote Honger hebt.





Reacties

Populaire posts