Linguine met eekhoorntjesbrood en radicchio

Mijn moeder orakelde destijds aan de eettafel van "bitter in de mond, houdt het hart gezond" en ik was meteen fan van het geserveerde, gesmoorde witlof. Ik dichtte mijn hart toen al een belangrijke taak toe, dus dat moest en zou in topconditie blijven. 

Het witlof van nu is het witlof van toen niet meer: wat is bitter nog? Maar dan is er nog roodlof, radicchio in het Italiaans. Prachtig paars-roze gevlamd van kleur en meestal in langwerpige stronkjes te verkrijgen. Nu en dan vind je een ronde variant. Hallo, heerlijk zacht, doch aanwezig bittertje!

Bittere groenten laten zwemmen in een smeuïge kaassaus is een winters gebeuren, dus wat doe je dan met zo'n mooie bol wanneer de zon op zijn sterkst is? Grillen in de oven en erna besprenkelen met een grassige, extra vierge olijfolie en een splash citroensap is een idee. Een lekker, fris en spannend bijgerecht, krijg je dan.


Tof, maar bij een stralende zon snakt Ruth Renée al eens naar een aardse gronding. Dus werd het tagliatelle van én met eekhoorntjesbrood en de fantastische rood-roze radicchio.

NODIG
Voor 2 personen
250 gram tagliatelle, bv. van eekhoorntjesbrood
1 teentje knoflook, geperst
1 kleine ui, in brunoise of halve uiringen
1 courgette, in blokjes
2 handen eekhoorntjesbrood, grof gehakt
1 kleine ronde radicchio of 2 stronkjes
Room(vervanger)
Een scheut olijfolie, voor verhitting
Een handvol salie, grofgescheurd
Een handvol bladpeterselie, grofgehakt
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Breng een ruime pot water aan de kook. Voeg zout toe en kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de courgetteblokjes tot ze gaar zijn. Zet ze even opzij op een bord. Bak nu het eekhoorntjesbrood aan en voeg de uit, knoflook en salie toe. Giet er enkele minuten voor het einde de room(vervanger) bij en laat even sudderen.

Voeg de courgetteblokjes opnieuw toe aan de pan met paddenstoelen. Breng op smaak met de salie, peper en zout. Strooi er de radicchio over en meng rustig onder elkaar. Laten even mee verwarmen. Werk af met de bladpeterselie.

Meng de tagliatelle met het paddenstoelenmengsel, rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over en dien op.

Reacties

Populaire posts