Lanzarote: Waar eet Ruth Renée?

Zei jij "Canarische Eilanden", dan dacht ik  "rijen witte, plastic ligbedden", "felgekleurde parasols met ietwat rondere, roodverbrande medemensen eronder" en "straten bevolkt door luidruchtig lallende, halveliters hijsende Duitsers". Ik kon er niet verder naast zitten.

Ruth Renée reisde naar Lanzarote en werd er een beetje verliefd. Op de eeuwenoude lavavelden, het ongeborstelde, stoere en droge landschap, op de palmbomen en de cacti, op de eilandbewoners en op het leven met de zee. Ruth Renée overweegt sinds die reis een avondcursus Spaans (al ging het met dat Italiaans ook wel). 

Maar eerst, eten! 

Lanzarote is zelfvoorzienend in fruit, een deel groenten, (geiten)kaas, een beetje (geiten)vlees, toffe witte (minerale, want vulkaangrond!) wijnen en veel, heel veel vis en zeebeesten. Maar waar moet je nu zijn om van al dat lekkers te genieten? Hier:

* El Risco is vernoemd naar de klif die de baai van Famara afgrenst en is naar verluidt het beste visrestaurant van Lanzarote. Ruth Renée was erg hongerig na een drukke vlucht en at er dan ook uitgebreid: 3 tapas, een tussengerecht en een hoofdgerecht. Lokale gerechten, één voor één geweldig van smaak en aangenaam van prijs. De witte El Grifo Malvasía secco Colección sloot prachtig aan bij het magnifieke uitzicht op de surfersbaai. Een favoriet! 
El Risco - Calle Montaña Clara, 30 - 35558 (Caleta de) Famara - Teguise, Lanzarote - +34 928 528 550


Tapas bij El Risco

* Sta je voor een gesloten of overboekt El Risco, dan kun je ook je bourgondisch hart op halen bij de overbuur, Costa Famara. Even magnifiek uitzicht, iets killer, meer eetzaalachtig interieur, even geweldig terras én ook mooie viskes op het menu. Extra is de maffe ober: heerlijk gelachen met de man.
Costa Famara - Calle Montaña Clara, 26 - 35558 (Caleta de) Famara - Teguise, Lanzarote - +34 674 37 88 59
        
*  De plek voor de grommende magen van surfers, kiters en ander watersportmateriaal is Las Bajas, Beach Food. Hier stuik je neer voor voedzaam, eenvoudig, maar lekker, vers en huisgemaakt ontbijt, lunch of diner. Een enthousiaste babbel met de Zuid-Amerikaanse madam des bistro, Malie, komt er zo bij. Sympathiek, laid back en puur vatten Las Bajas samen.
Las Bajas - Calle Baliza, 3 - 35558 (Caleta de) Famara - Teguise, Lanzarote - +34 604 10 87 44
* Hespérides gaat prachtig op in de serene scenery van de oude hoofdstad Teguise, maar heeft binnen iets van een Zuid-Amerikaans, statig stadshuis. Sobere, cosy binnenkoertje tsjokvol hangplanten incluis. De keuken serveert verfijnde (ook veganistische) gerechten met lokale en biologische ingrediënten.   
Hespérides/CC Casa León - Calle León y castillo, 3 - 35530 Teguise, Lanzarote - +34 928 59 31 59

* Heb je geen zin om zelf in actie te schieten voor je ontbijt of ben je het buffet van het hotel beu, dan is de bar van El Jardín de Cactus een goede start van de dag. De tuin is een creatie van architect César Manrique en herbergt 450 cactussoorten. Met zicht op al het indrukwekkend moois slurp je van een lekkere koffie en knabbel je aan je tortilla, belegd broodje of croissant. Of probeer de roze-groene cactusburger! 
El Jardín de Cactus - Av. Garafía - 35544 Guatiza, Lanzarote - +34 901 20 03 00


El Jardín de Cactus

* Het ietwat slaperige, oude vissersdorpje Órzola wordt wakker rond  lunchtijd. Dan zakt de hele noordoostelijke regio van Lanzarote af naar de kade van de veerboten richting Graciosa om er gemoedelijk te genieten van een gegrilde vis met de lokale aardappelspecialiteit en een salade. Er zijn verschillende typische restaurantjes. Ruth Renée vleide zich neer bij Os Gallegos. Na het eten is het leuk wandelen rondom de baai. 
Os Gallegos - Calle La Quemadita, 6 - 35541 Órzola, Lanzarote - +34 928 84 25 02 

* Puerto del Carmen is niet de meest idyllische plaats van het eiland, maar heeft wel een erg - héél erg - grote troef om er toch naar af te zakken en dat is Bistro Árbol. De leuk ingerichte en gezellige bistro zit op een rustiger pleintje. Daar serveren de ontzettend sympathieke chef-kok Davy en lady of the house Miet geweldige vegetarische en veganistische food met op de achtergrond fijne deuntjes afkomstig van de Technics pick-up. Hier mist zelfs de meest overtuigde carnivoor het vlees niet. Biologisch en (zoveel mogelijk) lokaal zijn bij Árbol vanzelfsprekend. Of om het in hun woorden te zeggen: "soul food, Belgian beers and fine wines".
Bistro Árbol - Centro Commercial Playa Blanca (achter de Burger King) - 35510 Puerto del Carmen, Lanzarote - +34 928 51 03 03


* Dineren met je voeten in het zand en de klotsende golven net naast  je: dat doe je in Playa Quémada. Dit piepkleine vissersdorp ligt aan een zwart zandstrand in een picture perfect-baai, iets ten oosten van Puerto del Carmen. Enkel de hoofdweg is verhard en er is slechts een handvol restaurantjes, waarbij het grootste gedeelte van de menukaart bestaat uit dagverse vis. Ruth Renée zat het hele maal dromerig, verliefd en diep gelukkig naar de zonsondergang en L'Amour te staren, met af en toe een sipje witte, lokale vino bianco en een hapje van de gegrilde papegaaivis. Zeker en vast een authentieke happy place!
Restaurante Playa Quémada - Avenida Marítima, 19 - 35570 Playa Quémada, Lanzarote - +34 928 17 37 08
TIP!
Tijdens het hoogseizoen op Lanzarote - de winterse maanden - is het aangewezen om voor de meeste restaurants te reserveren of toch even op voorhand te bellen om je te verzekeren van het beste plekje.

Reacties

Populaire posts