"Venetië" van Russell Normann: de Venetiaanse keuken in 305 inspirerende pagina's!

Russell Norman liet onlangs nog eens een kookboek op de markt los en ik ben verliefd. Niet op meneer Norman, wel op de recepten in het boek. 

De man achter succeskookboek Polpo (en eigenlijk ook Spuntino) en de bijhorende restaurants in de Britse hoofdstad, liet vrouw, kind, keukens achter om voor 14 maanden terug te keren naar zijn grote Italiaanse liefde: Venetië. Zijn doel: vat krijgen op de geweldige gerechten die de Venetianen dag in dag uit thuis op tafel toveren. 
 


Ondanks het massatoerisme heeft de Dogenstad ook een speciaal plekje in mijn hart. Het water, de bijzondere architectuur, de mentaliteit van de Venetianen, het doolhof van kleine, stokoude straatjes en vooral de eet- en drinkcultuur. Het citaat vooraan in "Venetië, 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken" slaat de nagel op de kop: 

"De manier om van Venetië te genieten is om het voorbeeld van deze mensen te volgen en zo veel mogelijk van eenvoudige pleziertjes te profiteren." (Henry James)

Ik had dan niet de eer om aan te schuiven bij la mamma, ik at, dronk en schnabbelde bij elk verblijf in de stad fantastisch goed. Meermaals ging er inspiratie voor in mijn keuken mee naar huis. Die bundel ideeën vult het nieuwe kookboek van Norman geweldig aan: met recepten voor 4 seizoenen eenvoudig, authentiek en formidabel lekkers op tafel.  Rode draad is: respecteer de seizoenen en geef niet in op kwaliteit. Net als andere Italiaanse regiokeukens typeert de Venetiaanse zich door een korte ingrediëntenlijst. Beknibbel je dan op kwaliteit, dan kun je het wel schudden. 

Geroosterde lamsbout met ansjovis en rozemarijn - Beeld: Karakter Uitgevers

Het is moeilijk kiezen wat eerst te maken, maar heb je een behoorlijk rustige, lege avond voor de boeg, dan vind ik de geroosterde lamsbout met ansjovis en rozemarijn een magnifieke keuze om de dag in stijl en genietend af te sluiten. Laat je niet afschrikken door de lap tekst hieronder: dit kan niet mislukken, vraagt weinig voorbereiding, steelt de show, is een bom van smaak en behoeft weinig meer dan bijvoorbeeld de Venetiaanse aardappeltjes uit het boek en eventueel een groene salade. Oh ja, een krachtige, volle rode wijn on the side misstaat evenmin.

NODIG
(voor 4 tot 6 personen)
een lamsbout van 2 kg
2 tenen knoflook, gepeld
grote handvol rozemarijnnaaldjes
versgemalen zwarte peper
zoutflakes
2 kleine blikjes ansjovisfilets op olijfolie
glas witte wijn

 DOEN
 Haal de lamsbout 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. 

Hak de knoflook grof en doe hem in de vijzel met de helft van de rozemarijn, een stevige draai peper en een paar flinke snuffen zout. Doe ik blikje ansjovis met olie en al in de vijzel. Wrijf een paar minuten enthousiast tot je een grove pasta hebt. Zet opzij. 

Maak met een scherp mes zes inkepingen van 3 cm diep in de lamsbout, op gelijke afstand van elkaar. Leg de bout in een diepe braadslee. Druk de inkepingen met je vingers open. Duw een theelepel pasta in elk gat en doe er 1 ansjovisfilet uit het 2e blikje en een gelijke hoeveelheid van de overgebleven rozemarijn bij. Schenk de rest van de olie uit de vijzel over de lamsbout en wrijf hem met je vette handen rondom goed in. Schenk de helft van de wijn op de bodem van de braadslee. 

Dek de braadslee strak af met stevig aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Verwijder de folie (gooi niet weg!), bedruip het lamsvlees, zet de oven op 200°C en rooster het vlees nog ongeveer 45 minuten, tot het goudbruin is.

Haal de lamsbout uit de braadslee, leg hem op een snijplank en dek losjes af met het stuk aluminiumfolie. Laat 15 minuten rusten.

Zet de braadslee op hoog vuur, breng het braadvocht aan de kook en schraap de aanbaksels van de zijkanten en de bodem los. Voeg de rest van de wijn toe en laat de jus een paar minuten inkoken, tot hij mooi vol en stroperig is. Schenk in een juskom. 

Snijd het lamsvlees in stukken, serveer en wordt ook verliefd op de Venetiaanse keuken!

Venetië, 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken - Russell Normann - verschenen bij Karakter Uitgevers - € 29,99

Reacties

Populaire posts