Kruidige labneh met koriander, komijn, citroen en oregano

Een ingetrapte deur: ik ben fan van dressings, kruiden en dippers omdat ze je gerechten pimpen en verheffen to the next level. Bloemkool kan nooit of te nimmer het label "saai" krijgen met een dressing van olijfolie en mosterd eroverheen. De zelden saaie apero of tapastafel is going up - up - up met een flinke kom labneh erbij. 

Labneh is te vergelijken met hangop - uitgelekte yoghurt - en vindt zijn roots in het Midden-Oosterse Libanon. Deze yoghurtdip komt in duuuuuzend variaties, want je roert er onder waar je zelf op dat moment zin in hebt. De basis is uitgelekte yoghurt met een scheut goede extra vierge olijfolie en een geperst teentje knoflook. Wil je wat meer, dan voeg je een theelepeltje za'atar toe. 

Maar bij Ruth Renée zijn we een tikkeltje maf en nog meer zot, dus gooien we er een fractie van onze favorieten onder. Bam! Verrukkelijk met platbrood, (geroosterde) bloemkool (maar dan zònder die mosterddressing!) of bij je freekehsalade.


NODIG
1 pot volle yoghurt, enkele uren uitgelekt
1 teentje knoflook, geperst
Zeste van 2 (bio)citroenen
Sap van 1 citroen
Een handvol bladpeterselie, fijngehakt
Een handvol verse koriander, fijngehakt
1 stengel lente-ui, fijngehakt
1 flinke tl komijn, gemalen
1 tl sesamzaadjes
1 tl oregano, gedroogd
(zwarte) peper en zeezout

DOEN
Meng alle ingrediënten in een ruime kom onder elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Proef of de balans tussen zachte zurigheid, kruidig en pittig, licht gezouten én fris goed zit. Pas indien nodig aan.

Doe in een leuk kommetje, werk af met een blaadje groen (peterselie of koriander), wat citroenzeste, sesamzaadjes en enkele druppels van de mooie extra vierge citroenolijfolie.

TIP
* De yoghurt laten uitlekken is belangrijk om een vastere structuur te krijgen. Dit duurt echter een tijdje (1 tot enkele uren). Ben je het vergeten of heb je de tijd niet, dan kun je gerust de yoghurt zoals hij is gebruiken. Alleen zal je dipper dan iets lopender zijn.

* Ik simuleerde in dit recept het gebruik van za'atar door sesamzaadjes, oregano en citroen te gebruiken. Je kunt dus ook gewoon 1 flinke tl za'atar toevoegen. Al zou ik dan alsnog wat citroenzeste onder de lab'neh mengen: er is niet zoiets als té veel citroenzeste voor Ruth Renée. :) 

Met dank aan:
Dille & Kamille (kommetje, snijplank, ingrediënten, verrukkelijk zadenbrood, geweldige biologische citroenolijfolie en (werk)tijd)
 

Reacties

  1. Reacties
    1. Wat leuk! Dankje. Zeker eens tijd voor maken om te maken: het vraagt niet veel tijd en het voegt absoluut lekkers & extra toe aan je gerecht/apero.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts