East meets West: kruidige freekeh met aardpeer en paddenstoelen


Freekeh is - net zoals de tahindressing - iets dat mijn keuken te danken heeft aan mister Yotam Ottolenghi. De man wordt voor eeuwig geassocieerd met deze tarwesoort nadat hij ooit zijn liefde verklaarde voor het groene graan. Ik snap die liefde.


Freekeh heeft een aardse smaak, met in de achtergrond een zachte rokerigheid, en een licht grove textuur. Totally my cup of tea en naar mijn uiterst bescheiden mening de ideale basis voor een heerlijk vullend herfstgerecht met een leuke bite.

De jolige en knollige topinamboer - I love that name, want toch veel plezanter dan het saaie "aardpeer" - lag pronkend te lonken in de biowinkel. Deze knol heeft een specifieke, eveneens wat aardse smaak, wat maakt dat ik graag wat andere groenten als gezelschap voorzie. Dat breekt het smakenpalet en houdt het verrassend. Welkom, gij bruine paddenstoel en nazomers courgette.

Kruiding is geen detail, het maakt het gerecht (vrije interpretatie van die beroemde Eames-quote). Zodoende schudde ik met potjes ras-el-hanout, komijn en koriander voor die Midden-Oosterse toets waar ik zo van houd. 

Start cooking, my love!

NODIG
Voor 4 personen
Een theekop freekeh*
Bouillonblokje, of verse bouillon
1 teentje knoflook, geperst
4 topinamboers, geschild en in blokjes gesneden
Een bakje paddenstoelen naar keuze, in vier gesneden
1 kleine courgette, in blokjes gesneden
Een busseltje postelein of waterkers
1 grote tl ras-el-hanout
1 tl komijn
1 tl koriander (gemalen is hier wel handig)
Peper & zout uit de molen

* Te vinden bij o.a. Pit&Pit

DOEN
Breng een ruime kookpot met water aan de kook en kook de freekeh in ongeveer 15 minuten beetgaar met de bouillon.

Stoof ondertussen de topinamboer aan in een beetje olijfolie. Voeg de knoflook toe en laat even mee bakken. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gaar en tot ze goudbruin kleuren. Doe er tot slot de courgette bij.  

Zet het vuur zachter en laat stoven/bakken totdat de courgette beetgaar is.

Kruid met peper, zout, de ras-el-hanout, komijn en koriander. Meng de groenten vervolgens rustig onder de freekeh in een ruime serveerschaal.

Werk af door er wat van de postelein of waterkers over te strooien.

Reacties

Populaire posts