De tahindressing is de nieuwe favoriete smaakmaker!

Mijn nieuwe liefde in de keuken is de tahindressing. Ik wist dat hij bestond: danku, meneer Ottolenghi. Echter, in plaats van de nobele onbekende een kans te geven, vertrouwde ik steevast op mijn eeuwige favoriet: extra vierge olijfolie, mosterd, citroensap, peper en zout. Een easy fix die het altijd goed doet.

Die moet nu een poep opschuiven, zodat de tahin-smaakmaker erbij kan. Immers ook een easy fix die het steevast goed doet, dankzij dat fris zuurtje, die lichte pittigheid én de zacht romige textuur. Het heft de meeste gerechten een trapje hoger, wat hen net dat tikkeltje interessanter maakt.

Geen hocus pocus - I like - wel die pot tahin in huis halen! Er zit wat verschil in smaak en kwaliteit, dus probeer wat merken uit totdat je je favoriet hebt gevonden. 



NODIG
2 el tahin
2 el citroensap
2 el water
2 tl vloeibare honing
zeezout en versgemalen zwarte peper

DOEN
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Dit gaat het gemakkelijkst met een kleine garde. 



Het was de Midden-Oosterse salade met bloemkool en linzen - uit het laatste kookboek van Green Kitchen Stories - die me eindelijk liet proeven van de geweldige tahindressing. Het gerecht is ondertussen uitgegroeid tot een favoriet ten huize Ruth Renée, want beetgare linzen! Geroosterde bloemkool! Komijn! Zet het een dezer dagen zelf eens op tafel en je you'll know what I'm talking about.

NODIG
Voor 4 personen
 1 bloemkool, roosjes en stronk
4 el extra vierge olijfolie
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemberpoeder
Een snuf cayennepeper
Zeezout en versgemalen peper
1 kleine rode ui, gepeld
400 gram linzen (eventueel uit blik)
12 zachte of gedroogde dadels, pitten verwijderd
75 gram amandelen, geroosterd
100 gram spinazie of veldsla
DOEN
Verwarm de oven voor tot 225°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in kleine blokjes.
Doe de bloemkool in een mengkom, besprenkel met olie en bestrooi met de specerijen en zout en peper. Schep om tot alles goed gemengd is. Verdeel op de bakplaat en bak 20 à 25 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Snijd de rode ui in fijne ringen. Je kunt de smaak zachter maken door er eventueel een beetje citroensap in te wrijven, maar dit hoeft niet per se.
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een schaal. Schep de gekookte linzen erdoor. Snijd de dadels in plakjes en hak de amandelen grof. Voeg de helft daarvan met de bloemkool, ui en spinazie toe aan de kom en schep om.

Bestrooi met de rest van de dadels en amandelen.

Reacties

Populaire posts