Mijn 8 favoriete keukenhulpjes

Er zijn een aantal voorwerpen die het koken nét dat tikkeltje vlotter doen gaan. Waarbij ook het ene keukenhulpje het andere niet is. Zonder onderstaande lijst - en een glas wijn - begin ik niet eens aan een gerecht. 

* Lange rasp - Ik ben een citroen-adept en een aanhanger van de Heilige Drievuldigheid zeste-knoflook-bladpeterselie, dus een goede rasp mag niet ontbreken in mijn keukenlade. Definieer "goed": vlijmscherp en lang genoeg voor vlotte, strijkende en soms hortende bewegingen. Hello, Microplane! Nou hoi ook, Dille & Kamille! Voor een heel erg fijn prijsje hebben ze hier lange, vlijmscherpe - want laser-gesneden - raspen. Rasp extra scherp, € 10,95, Dille & Kamille.    

* Knoflookpers Het was in het geweldige vakantiehuisje in Bretagne dat ik de beste knoflookpers ever aantrof in de keukenlade. Tot op dat moment was ik me er niet van bewust dat een kleinood als dit mijn keukenleven zo zou beïnvloeden: een knoflookpers doét er werkelijk toe. Stevig, smooth, gemakkelijk in gebruik (vaatwasbestendig, olé olé), spotgoedkoop. Koncis knoflookpers, € 3,99, Ikea.  

* Demi-chefmes - Ik beken: er zijn nog keukenhandelingen die ik met een pattatenmeske doe, maar voor het overgrote deel ben ik vergroeid met een van mijn scherpe demi-chefs. Het vergt een minimale oefening en het snijwerk gaat er een pak vlotter mee. Dat je ego ook nog eens tevreden ronkt - het ziet er best stoer en professioneel uit - krijg je er zo bij.

* Mini blokrasp - Het ziet eruit als een folieke, maar ik vind het sùperhandig om bij de hand te hebben tijdens het koken. Ik rasp er voornamelijk nootmuskaat mee. Klein bolletje op klein raspje. Lekker scherp, snel afgewassen. Looks cute. Blokrasp mini, € 2,95, Dille & Kamille.

* Grote houten lepel - Geloof mij, je kunt nooit genoeg houten lepels hebben, in alle soorten en maten. Ik gebruik ze continue bij het koken. Hoe mooier het hout, hoe liever, want hoe karakteristieker. Als ik kan kiezen, ga ik voor tamelijk hard hout omdat dat langer mooi blijft. Lepel kersenhout, € 5,95, Dille & Kamille - Rört pollepel, € 1,49, Ikea.

* Granieten vijzel - Het ding wordt niet dagelijks gebruikt en toch zou ik het niet kunnen missen. Koriander en komijn komen nu eenmaal beter tot hun recht als ze een beetje gekneusd worden. Dat gaat het best met een stevige, grove vijzel. Ga meteen voor een ruim exemplaar: je hebt plaats nodig om te stampen, te duwen en te wrijven.  Vijzel zwart graniet, € 25 of € 35, Dille & Kamille.

* Houten snijplank - Snijden, hakken, raspen ... het gaat gewoon het best op een snijplank. Geef mij hout, hardhout. Hout is duurzaam en natuurlijk, even - misschien zelfs méér - hygiënisch als plastic en vriendelijk voor je messen. Ik voel me onveilig als mijn mes bij het snijden verzinkt in de plank. Ik ben dan ook voorstander van rubberhout, appelhout of bamboe. Je geniet wat langer van je trouwe plank als je hem bij het afwassen langs beide kant spoelt met warm water, goed afdroogt en rechtopstaand laat indrogen. Een oliebeurt - kies een neutrale plantaardige olie - is als een scrub + body lotion voor ons. Snijplank rubberhout, € 34,95, Dille & Kamille - Aptitlig, € 7,99, Ikea - AppfelBrett Pro, CHF 78, This Made.

* Serveertang - Ze moet te bedienen zijn met (eventueel de vingers van) één hand én vaatwasbestendig zijn, want ik haat afwassen. Bovendien mag ze het eten niet beschadigen. Courgette, grove stukken venkel, vlees, vis et moi waren nooit zo blij. I present you: geschulpte tang, € 4,95, Dille & Kamille.
  

nvdr. Deze post kwam tot stand op eigen initiatief. De geuite meningen zijn persoonlijk. Er is hier geen sprake van sponsoring enigerlei.  

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts