Mijn 8 favoriete keukenhulpjes
Er
zijn een aantal voorwerpen die het koken nét dat tikkeltje vlotter doen
gaan. Waarbij ook het ene keukenhulpje het andere niet is. Zonder
onderstaande lijst - en een glas wijn - begin ik niet eens aan een
gerecht.
* Lange rasp
- Ik ben een citroen-adept en een aanhanger van de Heilige
Drievuldigheid zeste-knoflook-bladpeterselie, dus een goede rasp mag
niet ontbreken in mijn keukenlade. Definieer "goed": vlijmscherp en lang
genoeg voor vlotte, strijkende en soms hortende bewegingen. Hello, Microplane!
Nou hoi ook, Dille & Kamille! Voor een heel erg fijn prijsje hebben
ze hier lange, vlijmscherpe - want laser-gesneden - raspen. Rasp extra scherp, € 10,95, Dille & Kamille.
* Knoflookpers - Het was in het geweldige vakantiehuisje in Bretagne dat ik de beste knoflookpers ever aantrof
in de keukenlade. Tot op dat moment was ik me er niet van bewust dat
een kleinood als dit mijn keukenleven zo zou beïnvloeden: een
knoflookpers doét er werkelijk toe. Stevig, smooth, gemakkelijk in gebruik (vaatwasbestendig, olé olé), spotgoedkoop. Koncis knoflookpers, € 3,99, Ikea.
* Demi-chefmes - Ik beken: er zijn nog keukenhandelingen die ik met een pattatenmeske
doe, maar voor het overgrote deel ben ik vergroeid met een van mijn
scherpe demi-chefs. Het vergt een minimale oefening en het snijwerk gaat
er een pak vlotter mee. Dat je ego ook nog eens tevreden ronkt - het
ziet er best stoer en professioneel uit - krijg je er zo bij.
* Mini blokrasp - Het ziet eruit als een folieke, maar
ik vind het sùperhandig om bij de hand te hebben tijdens het koken. Ik
rasp er voornamelijk nootmuskaat mee. Klein bolletje op klein raspje.
Lekker scherp, snel afgewassen. Looks cute. Blokrasp mini, € 2,95, Dille & Kamille.
* Grote houten lepel
- Geloof mij, je kunt nooit genoeg houten lepels hebben, in alle
soorten en maten. Ik gebruik ze continue bij het koken. Hoe mooier het
hout, hoe liever, want hoe karakteristieker. Als ik kan kiezen, ga ik
voor tamelijk hard hout omdat dat langer mooi blijft. Lepel kersenhout, € 5,95, Dille & Kamille - Rört pollepel, € 1,49, Ikea.
* Granieten vijzel
- Het ding wordt niet dagelijks gebruikt en toch zou ik het niet kunnen
missen. Koriander en komijn komen nu eenmaal beter tot hun recht als ze
een beetje gekneusd worden. Dat gaat het best met een stevige, grove
vijzel. Ga meteen voor een ruim exemplaar: je hebt plaats nodig om te
stampen, te duwen en te wrijven. Vijzel zwart graniet, € 25 of € 35, Dille & Kamille.
* Houten snijplank
- Snijden, hakken, raspen ... het gaat gewoon het best op een
snijplank. Geef mij hout, hardhout. Hout is duurzaam en natuurlijk, even
- misschien zelfs méér - hygiënisch als plastic en vriendelijk voor je
messen. Ik voel me onveilig als mijn mes bij het snijden verzinkt in de
plank. Ik ben dan ook voorstander van rubberhout, appelhout of bamboe.
Je geniet wat langer van je trouwe plank als je hem bij het afwassen
langs beide kant spoelt met warm water, goed afdroogt en rechtopstaand
laat indrogen. Een oliebeurt - kies een neutrale plantaardige olie - is
als een scrub + body lotion voor ons. Snijplank rubberhout, € 34,95, Dille & Kamille - Aptitlig, € 7,99, Ikea - AppfelBrett Pro, CHF 78, This Made.
* Serveertang
- Ze moet te bedienen zijn met (eventueel de vingers van) één hand én
vaatwasbestendig zijn, want ik haat afwassen. Bovendien mag ze het eten
niet beschadigen. Courgette, grove stukken venkel, vlees, vis et moi waren nooit zo blij. I present you: geschulpte tang, € 4,95, Dille & Kamille.
nvdr.
Deze post kwam tot stand op eigen initiatief. De geuite meningen zijn
persoonlijk. Er is hier geen sprake van sponsoring enigerlei.
Een vijzel heb ik niet, de rest wel peins ik ��
BeantwoordenVerwijderen