Daarom hoort dukkah thuis in je kruidenkast!

Dukkah is sappig gebraden lamsbout. Dukkah is zaterdagavond thuiskomen en ontdekken dat je drukbezette, hardwerkende man een geweldig maal heeft bereid. Dukkah is inspiratie. Dukkah is een bom vol smaak. Dukkah maakt het af.

Dukkah is vooral een aromatische specerijenmengeling van noten en zaden die haar oorsprong vindt in Egypte. Chef-kok Ottolenghi strooit het mengsel over salades, geroosterde groenten, hummus en naturel gekookte rijst of linzen. De Egyptische smaakbom kan echter ook als dipper worden opgediend. Voor moi blijft het dé perfecte crunchy laag bij een lamsbout, vooral plus munt, citroensap en knoflook. Jums!

Al staat de poort naar experimenteren nu lekker wagenwijd open: ik heb een pot huisgemaakte, geurige dukkah die in mijn kruidenkast staat te pronken. Ook aan de slag? Ik deel hier graag het recept van bovengenoemde, erg inspirerende chef-kok dat mijn basis vormde ...

NODIG
(circa 120 gram)
70 gram hazelnoten, met vlies
2 el zonnebloempitten
1 tl venkelzaad
1 el komijnzaad
1 el witte peperkorrels
3 el korianderzaad
1,5 el sesamzaad
0,5 tl nigellazaad (die bestel ik bij Pit & Pit; en is trouwens ook geweldig lekker in zelfgebakken brood!)
0,5 tl (Maldon) zeezout
1 tl (mild) paprikapoeder

DOEN
Verhit de oven tot 160°C. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven. Voeg na 10 minuten de zonnebloempitten toe, maar houd de apart van de noten. Haal de bakplaat uit de oven en laat het geheel afkoelen.

Zet een droge koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en verhit 5 minuten. Rooster de venkelzaadjes 30 seconden. Doe het komijnzaad erbij en rooster opnieuw 30 seconden (of tot ze opspringen). Schud alles in een kommetje.

Rooster nu de peperkorrels tot ze opspringen. Schud ze in een ander kommetje. Rooster het korianderzaad maximaal 1 minuut en zet ook apart.

Draai het vuur laag en rooster het sesam- en nigellazaad samen. Roer af en toe tot het sesamzaad licht kleurt en schud ze uit de pan.

Wrijf de afgekoelde hazelnoten tussen je handen of tussen een keukendoek om een deel van de vliesjes eraf te halen. Maal ze grof in een vijzel en doe ze in een middelgrote kom. 

Kneus het venkel- en komijnzaad licht en doe ze bij de hazelnoten. Doe hetzelfde met het korianderzaad, de peperkorrels en de zonnebloempitten.

Meng het sesam- en nigellazaad erdoor met zout en paprikapoeder en roer alles goed om.


NOG EVEN DIT: 
* Je kunt de dukkah ongeveer 1 maand bewaren in een goed afgesloten pot

* Te lui en geen goesting om zelf aan de slag te gaan? Je kunt dukkah ook kant-en-klaar bestellen - vers gemaakt in de Londense keuken van meneer Yotam (Ottolenghi, that is) - en wel hier!

Reacties

Populaire posts