Stockholm: Waar eet Ruth Renée?

Stockholm. De stad waarop ik smoorverliefd werd toen het zonnig en een gezegende 24°C diende te zijn, maar de regen voortdurend met bakken uit de hemel viel en het ijskoud en slechts 5°C was. Moet je kunnen. Dat de stad een heerlijke balans biedt van traditie en cultuur geblend met dynamiek en creativiteit, speelt natuurlijk ook een flinke rol. 

Je kunt de verschillende eilanden van Stockholm ontdekken door je neus te volgen: je stoot vanzelf op de leukste plaatsen. Wil je verzekerd zijn van hier en daar een tof adres, zeker om die maag te vullen en dat lichaam te voeden, dan vind je hier (en ook hier) enkele van mijn favoriete eetplekken.


* Fotografiska is het indrukwekkend mooie fotografiemuseum aan de zuidgrens van Stockholms Södermalm. Een heerlijk industrieel gebouw aan de waterkant dat een nieuwe invulling kreeg. Juich juich.

Naast de inspirerende fototentoonstellingen is de plek gewoon een must visit dankzij het fantastische museumrestaurant op de bovenste verdieping (en met etagehoge ramen). Lees: een ge.wel.dig! uitzicht op het water en het tegenoverliggende Djurgården, Gamla Stan en Skeppsholmen. 

Dat maakt de plek al bijzonder op zich, maar ook de keuken doet er  een fikse duit bij. Ze kregen niet voor niets de titel van "Beste Museumrestaurant ... in the world". Centraal op de kaart staat alles wat duurzaam en plantaardig is. Vlees of vis (dagvers) kunnen als toemaatje besteld worden, maar zelfs de meest notoire dierlijke eiwiteter zal toegeven dat dit eigenlijk niet hoeft om te genieten van een droom van een maaltijd. Ruth Renée koos bijvoorbeeld onder meer voor een paté van rode biet die niet onderdeed voor een bijzondere, ambachtelijke wildpaté.     

De aanpak, atmosfeer, setting, wijnen zijn hier ronduit top. Wij zijn niet de enigen die van dat oordeel zijn, dus reserveren is aangewezen. Ook voor de lunch. Hiervoor heb je trouwens geen extra toegangskaartje nodig voor het museum zelf. Wil je overdag enkel een Fika doen, dan koop je wel een inkomticket.  


Fotografiska - Stadsgårdshamnen 22 - 116 45 Stockholm (Södermalm) - +46 (0)8 50 900 500




* Bij Pane Vino stuikten we 6 jaar geleden nog neer voor een wijntje na een succesvolle vintage- en tweedehandsshopping. Dat wilden we nu opnieuw doen, maar het plan draaide uit op een sisser. Zowel de vintageshopping, als het wijntje. Pane Vino is enkel nog te bezoeken voor de lunch of het diner, niet meer als bar. 

Ruth Renée vindt het nou toch helemààl niet erg om eenvoudigweg 's avonds terug te keren en te smikkelen van wat de Italiaanse chef op het bord tovert: een traditionele, pure Italiaanse keuken, bereid met de beste ingrediënten. To die for ... euhm, per morire, daverro!  Niet echt tijd om neer te strijken in het moderne, maar chic en warm ingerichte restaurant, dan kun je de gerechten ook afhalen voor thuis of een pizza bestellen uit de houtgestookte - certo! - oven. 


Pane Vino - Brännkyrkagatan 93 - 117 26 Stockholm (Södermalm) - +46 8 720 35 50




* Het kleine, gezellige Woodstockholm ademt de sfeer van een frisse, moderne bistro: een licht interieur, met veel hout, witte tegels en hier en daar een donkere toets. Het meeste van dat interieur is trouwens zelfgemaakt en te koop. Ook, hier tref je vooral Stockholmers; al klonken L'Amour en ik er met de Belgische (weliswaar uitgeweken) bassist van Das Pop. Geheel toevallig, want dat definieert de ongedwongen sfeer van Woodstockholm.

Het menu is maandelijks opgebouwd rond een bepaald thema (bv. de jaren '70, filmklassiekers ...) en duurzame, lokaal geproduceerde ingrediënten zijn de spil ervan. De aangeboden wijnen zijn niet alledaags, maar maken de beleving af. 

Elke avond blijven er enkele zitplaatsen aan de bar open voor drop-ins, van die impulsieve mensen die niet houden van planning en reservatie, zoals Ruth Renée al eens graag op stap gaat.

Woodstockholm - Mosebacketorg 9 - 116 46 Stockholm (Södermalm) - +46  8 36 93 99 




Op Gamla Stan, de mooie, maar soms erg toeristische oude stadskern van Stockholm, is het een beetje zoeken naar fijne eet- of drinkplekken zonder neonverlichting en verbleekte foto's van gerechten. Under Kastanjen en Kaffekoppen kenden we al en zijn leuke plekken voor een Fika. Den Gyldene Frede, het restaurant waar de Nobel Academy elke donderdag verzamelt, was dan weer net iets te chic voor een lunch. Er tegenover trok CulturBar onze aandacht: een brasserie met leuke franjes, waar het eten classic én goed is, zonder franjes. 

Cultur Bar & Restaurang - Österlånggatan 34 - 111 31 Stockholm (Gamla Stan) - +46 (0)8 22 66 66



* Overal in Stockholm vind je leuke broodjes- en ontbijtbars. Wat wil je, in een land waar sociaal koffiedrinken-met-iets-erbij tot het nationale erfgoed behoort. Magnus Johansson Bageri & Konditori is een van die velen, met enkele gemeenschappelijke kenmerken: niet vies van wat Scandinavische designitems, geweldige kaneel- en kardemombollen (naast andere huisgemaakte, zoete lekkernijen), enkele hartige (olé, voor Ruth Renée!) opties in het aanbod, leuk en fris interieur en goede koffie mét refill. Àltijd goede koffie. 
Magnus Johansson Bageri & Konditori - Lugnets Allé 7 - 120 65 Stockholm (Hammarby Sjöstad) - +46 (0)8 791 90 21



* Djurgården is een prachtig groen eiland waar het heerlijk wandelen (of fietsen) is. Laat bij mooi weer de musea links liggen en slenter naar Rosendals Trädgård: een moestuin tot de derde. 

Alles wordt zo veel mogelijk biologisch geteeld: groenten, bloemen, appels. Het gebak en de lunches die ze hier serveren zijn dan ook gemaakt met ingrediënten uit eigen "tuin" ("park" lijkt me meer op zijn plaats). 

Zijn de weergoden je goed gezind, dan kan je tussen de appelbomen en wingerds een plekje zoeken. Zit het wat tegen, dan slurp je van je thee in de teeltkast. Op de terugweg kan je in de butik nog een potje jam, sap of honing kopen. Of neem wat groen mee voor in je eigen moestuin. 
Rosendals Trädgård - Rosendalsväggen 38/Rosendalsterrassen 12 - 115 21 Stockholm (Djurgården) - +46 (0)8 545 812 70


Nog even dit: over wijn in Zweden
Uit eten gaan in Stockholm - de meer fancy variant - is niet per se duurder dan in België. Wel heel wat duurder zijn de wijnen op restaurant: ik viel bijna van mijn stoel toen ik op de wijnkaart een fijne, betaalbare fles wilde kiezen. Er was geen spoor van een exemplaar minder dan ongeveer € 50! Dit was niet eens in een sterrenzaak.

De wijnen die ik dronk, waren wel allemaal van topkwaliteit, afkomstig van goede wijnhuizen. Flessen die je hier dan weer zelden zult tegenkomen, of net enkel in de high end restaurants, waarschijnlijk voor een nog duurdere prijs.

Reacties

Populaire posts