Zomerse parelcouscous met spinazie en venkel
Tagliatelle
en orechiette zijn top, maar verandering van spijs doet eten. Dus heb
ik 1 schap in de berging toegekend aan voorraadpotten voor een dozijn
alternatieven. Denk: verschillende soorten rijst (wilde!!), boekweit,
tarwe, rode en "gewone" quinoa, freekeh (yes, papi!), gierst, amaranth, sorghum (bléh, 2 uur weken), bulgur, "gewone" couscous en parelcouscous.
Net
zoals de "gewone", meer gekende couscous wordt parelcouscous gemaakt
van grofgemalen gries van harde, durumtarwe. Parelcouscous is echter een
stukje groter. Het zijn net kleine, (meestal) witte keuteltjes. Ze
hebben meer bite en hun aanblik in een grote serveerschaal is gewoon verlekkerend en gezellig!
Parelcouscous
zul je vooral aantreffen in de keukens van Jeruzalem en Jordanië, het
Midden-Oosten. Maar ook Italië, en dan vooral Sardinië, heeft zijn
variant. Daar heet de kleine, schattige pastaparel fregola. Eigenlijk hoeft dat niet te verwonderen gezien de resterende, interessante Moorse invloeden in het zuiden van Europa.
Misschien
leuker om te weten is dat (parel)couscous voorspoed, geluk en
weelderigheid symboliseert. Daarom zal het ingrediënt nooit ontbreken op
een feest in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ik wacht niet op een
feest. Pluk de dag, heet dat! En parelcouscous op tafel.
NODIG
Voor 4 personen
350 gram parelcouscous
1 kleine rode uit, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 venkel, in grote stukken
300 gram (wilde) spinazie
300 gram kastanjechampignons, in kwartjes
Citroenzeste van 1 citroen
Het sap van 1/2e citroen
Scheut olijfolie
Nootmuskaat
Peper en zout, uit de molen
1 bouillonblokje, bv. paddenstoelenbouillon
DOEN
Breng
een pot water aan de kook. Doe er de (paddenstoelen)bouillon en de
parelcouscous bij en kook beetgaar volgens de aanwijzingen op de
verpakking en giet af.
Verhit
een scheut olijfolie. Doe de paddenstoelen in de pan en bak aan. Doe er
de gesnipperde uit en knoflook bij en laat garen. Voeg de gebakken
paddenstoelen bij de parelcouscous.
Stoof
de venkel aan in wat olijfolie en citroensap. Rasp er ook de zeste
over. Voeg de spinazie toe en laat deze slinken in de hete pan. Kruid
met nootmuskaat, peper en zout. De venkel mag best nog een stevige bite hebben.
Voeg
de groenten toe aan de parelcouscous en paddenstoelen. Meng alles goed
en rustig. Proef en kruid indien nodig bij. Werk af met een scheutje
mooie extra vierge olijfolie.
Reacties
Een reactie posten