Zomerse parelcouscous met spinazie en venkel

Tagliatelle en orechiette zijn top, maar verandering van spijs doet eten. Dus heb ik 1 schap in de berging toegekend aan voorraadpotten voor een dozijn alternatieven. Denk: verschillende soorten rijst (wilde!!), boekweit, tarwe, rode en "gewone" quinoa, freekeh (yes, papi!), gierst, amaranth, sorghum (bléh, 2 uur weken), bulgur, "gewone" couscous en parelcouscous.

Net zoals de "gewone", meer gekende couscous wordt parelcouscous gemaakt van grofgemalen gries van harde, durumtarwe. Parelcouscous is echter een stukje groter. Het zijn net kleine, (meestal) witte keuteltjes. Ze hebben meer bite en hun aanblik in een grote serveerschaal is gewoon verlekkerend en gezellig!


Parelcouscous zul je vooral aantreffen in de keukens van Jeruzalem en Jordanië, het Midden-Oosten. Maar ook Italië, en dan vooral Sardinië, heeft zijn variant. Daar heet de kleine, schattige pastaparel fregola. Eigenlijk hoeft dat niet te verwonderen gezien de resterende, interessante Moorse invloeden in het zuiden van Europa.

Misschien leuker om te weten is dat (parel)couscous voorspoed, geluk en weelderigheid symboliseert. Daarom zal het ingrediënt nooit ontbreken op een feest in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ik wacht niet op een feest. Pluk de dag, heet dat! En parelcouscous op tafel.  

NODIG
Voor 4 personen
350 gram parelcouscous
1 kleine rode uit, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 venkel, in grote stukken
300 gram (wilde) spinazie
300 gram kastanjechampignons, in kwartjes
Citroenzeste van 1 citroen
Het sap van 1/2e citroen
Scheut olijfolie
Nootmuskaat
Peper en zout, uit de molen
1 bouillonblokje, bv. paddenstoelenbouillon
 
 DOEN
Breng een pot water aan de kook. Doe er de (paddenstoelen)bouillon en de parelcouscous bij en kook beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Verhit een scheut olijfolie. Doe de paddenstoelen in de pan en bak aan. Doe er de gesnipperde uit en knoflook bij en laat garen. Voeg de gebakken paddenstoelen bij de parelcouscous.

Stoof de venkel aan in wat olijfolie en citroensap. Rasp er ook de zeste over. Voeg de spinazie toe en laat deze slinken in de hete pan. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. De venkel mag best nog een stevige bite hebben.

Voeg de groenten toe aan de parelcouscous en paddenstoelen. Meng alles goed en rustig. Proef en kruid indien nodig bij. Werk af met een scheutje mooie extra vierge olijfolie.

Reacties

Populaire posts