Dolce far niente op het bord: pasta met gegrilde aubergine en ricotta

Geen toefke of mousseke kan op tegen het blije gevoel dat een eenvoudige, snelle en beregoede pasta teweegbrengt in mijn buik. En in mijn hoofd: zo'n gerecht is de happy pill met een al dente-kooktijd.

Na een bezige dag heb ik zelden zin in ingewikkeld en druk koken. Veel nadenken en uitvogelen komen er evenmin aan te pas: simplicity en intuïtie zijn dan de codewoorden. Het helpt natuurlijk als tijdens de bezige dag een bezoekje aan het plezante Rossi Atelier plaatsvindt. 

Verse pasta van Atelier Rossie met gegrilde aubergine, paddenstoelen, basilicum

Dankzij dit tweede creatieve atelier voor chef-kok Felice Miluzzi en zijn team - check zeker Ristorante Rossi, de eerste Rossi-hub en een happy places van Ruth Renée - is het lekker naar huis hobbelen met gewéldige verse pasta in de boodschappentas. 

Ik overdrijf niet (en krijg voor dit gestoef geen ravioli of spaghetti alla chitarra toegestuurd). This is definitely not you're ordinary pasta! Je betaalt wat meer dan in de supermarkt, maar smaak en textuur zijn onovertroffen. 

Voeg wat gegrilde aubergine en paddenstoelen toe en je hebt dolce far niente op het bord. Moeilijk is dat niet. Geweldig genieten wel.

NODIG
Voor 2 personen
250 gram verse pasta (bv. spaghettoni)
1 aubergine, in plakken
200 gram paddenstoelen, in kwartjes
125 gram ricotta
Een grote handvol basilicumblaadjes
Een kleine handvol bladpeterselie, grofgehakt
Een scheut olijfolie
Peper en zout, uit de molen

DOEN
Breng een ruime pot water aan de kook. Voeg voldoende zout toe: wees niet bang en schudden maar met dat zoutvat.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Meng de aubergine en paddenstoelen in een kom met een scheut olijfolie en kruid met peper en zout.

Verdeel een deel van de groenten op de gloeiend hete grillpan en geef ze enkele minuten de tijd. Draai de aubergineschijfjes na enkele minuten om, zodat ze aan alle kanten van die toffe grillstrepen krijgen. Heb geduld en laat de groenten mooi gaar worden: de aubergine wordt dan heerlijk smeuïg en krijgt een diepere smaak.

Doe de groenten die klaar zijn in een grote serveerschaal en ga door met de rest. Denk eraan om de pasta in enkele minuten al dente te koken net voor je rond bent met het grillen van de groenten.

Giet de pasta af, maar houdt een kop van het kookvocht apart. Meng de pasta met de gegrilde groenten en de ricotta in de grote serveerschaal, giet de kop kookvocht over het gerecht en werk af met de verse basilicum en bladpeterselie. Kruid eventueel bij met peper en zout. Meng alles nog eens mooi door elkaar.

TIP
Heb je nog ricotta over? Dit is erg lekker op een snee geroosterd brood met een snuifje zout en oregano.

Reacties

Populaire posts