Groen, groener, groenst risotto!

Toen het nog van Niente di Particolare was, pende ik al die halve internetruimte vol met gejubel over risotto, vooral over mìjn risotto. Herhalen dat ik ten huize Ruth Renée regelmatig met een kroon op mijn hoofd en "Io sono la principessa del risotto" scanderend rondloop, hoeft daarom niet per se.

Evenmin hoef ik nòg maar eens benadrukken dat dit Noord-Italiaanse gerecht vero vero vero facile is en niet de horrorshow aan het fornuis die velen blijkbaar voor hun geestesoog zien afspelen als ik nog maar begin over "ri...".Dat het gewoon pure liefde en genegenheid is, wil ik nog wel eens benadrukken. Wie kan er daar nu immers iets op tegen hebben? Dit keer pure liefde en genegenheid voor risotto met courgette, venkel, postelein, dille en gorgonzola. 

NODIG
Voor 4 personen
Olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
1 sjalotje, gesnipperd
1 theekop risottorijst
1 venkel, in stukjes gesneden
Verse groentebouillon of 1 blokje
1 courgette, in stukjes
Een flinke handvol postelein, grof gescheurd
125 gram gorgonzola, of meer/minder naar smaak
1,5 tl dille, gedroogd of vers
Peper en zout uit de molen
  DOEN
Verhit een scheut olijfolie in stevige kookpot - type Le Creuset - op hoog vuur. Fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de risottorijst toe en roer goed om zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met een beetje olijfolie.

Blus af met een eerst pollepel bouillon/water (als je een blokje gebruikt). Laat even sudderen en verdampen. Voeg pollepel na pollepel bouillon/water toe en blijf rustig roeren zodat de rijstkorrels op hun gemak zetmeel kunnen afgeven.

Doe er na ongeveer 10 minuten de venkel bij. En na nog eens 7 minuten de courgette. Kruid met de dille. Blijf roeren en blijf vocht toevoegen wanneer het merendeel in de pot weggeslonken is.

Na ongeveer 30 minuten (in het totaal) zal de risottorijst gaar zijn. Proef: er moet nog beet zijn. Nobody likes platgekookte risotto.

 Zet het vuur uit, meng de gorgonzola en de postelein onder de risotto en breng verder op smaak met peper en zout. Laat nu ongeveer 5 minuten staan, met het deksel op de pot.

Serveer & smul!

TIP
Je kunt de risottorijst ook afblussen met een glas droge witte wijn. Het geeft hem wat cashet.
 

Reacties

Populaire posts