To do: de herfst vieren met deze magnifieke lasagne!

Herfst  - en zelfs een vleugje winterse kilte - is kicking in. Dat zorgt hier meestal voor wat ups and downs. Ik houd heel erg van de kleur van het licht, de geur van de lucht en de crispness: going up

Minder dikke vrienden ben ik met de insluipende donkerte, de toenemende grijsheid en het loslaten van dat wat ik niet meer nodig heb: slightly going down

Er is echter niets waarbij deze fantastische, herfstige (veganistische) lasagne geen troost kan bieden. Dit is namelijk alle moois van het seizoen in een ovenschotel: pompoen! noten! paddenstoelen! salie! Jaja, blij met Moeder Aarde en haar seizoenen: going up



NODIG
Voor 4 personen
Lasagnevellen, eventueel glutenvrij
Een theekop linzen
2 blikken tomatenstukjes
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
Handvol hazelnoten, in stukjes gehakt
1 kleine pompoen, in blokjes
1 bakje paddenstoelen, naar keuze, in stukjes gesneden
Enkele takjes salie, de blaadjes, gescheurd
1 laurierbladje 
2 brikjes (soja)room(vervanger)
Geraspte kaas(vervanger)
Peper en zout
Een scheut olijfolie


DOEN
Verwarm de oven op 180°C. 

Verhit een scheut olijfolie in een stevige kookpot. Fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg de tomatensaus toe en laat enkele minuten pruttelen.

Voeg de linzen toe aan de tomatensaus. Kruid met peper en zout en voeg de laurier toe. Laat een kwartiertje op een zacht vuur pruttelen. Als de saus te fel indikt, kun je een (groot) glas water toevoegen.

Bak ondertussen in een andere pan de paddenstoelen rustig aan, samen met de salie. Meng de pompoenblokjes onder de paddenstoelen en voeg de roomvervanger toe. Breng op smaak met peper en zout.

Hak de hazelnoten fijn en voeg ze toe aan de tomatensaus.

Vul een ovenvaste schotel met een laag tomatensaus, enkele lasagnevellen en vervolgens een laag van het paddenstoelen-pompoenmengsel. Eindig met de geraspte kaas.

Bak 40 minuten in de oven.
Serveer eventueel met een frisse, groene salade.


WEETJE
* Uiteraard kun je de linzen vervangen door gehakt, als je zin zou hebben in een vlezige variant.
* Houd zeker het vochtgehalte van de saus en mengeling in de gaten: pompoen, paddenstoelen én noten zijn samen een veeleer droge bende en je wilt natuurlijk wel een smakelijke lasagne krijgen die mooi al dente is.
 

  

 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts