Aan de slag met mos voor je kokedamaDe kokedama - vertaald "mosbal" - is een Japanse plantenkunst waarbij de wortelkluit van een plant wordt omwikkeld met mos. Meestal worden deze bolle planten opgehangen om zo een hangende tuin te maken. Je kunt de kokedama's echter ook op een mooie schaal zetten of in een strakke, glazen pot plaatsen. Urban Jungle 2.0.

Er zelf mee aan de slag gaan is echt niet zo moeilijk én het ruikt nog eens heerlijk. Bereid je wel voor op wat gepros met aarde, water en mos. Maar dat wroeten in de aarde is wèl fantastisch plezant.


Elke plant is in theorie geschikt, maar voor het gemak ga je in eerste instantie het best voor een exemplaar dat weinig onderhoud vraagt, zoals een vetplant of varen.  Ik vond de kleinere plantjes iets handiger omdat ze mooi in de palm van je handen passen en daarmee gemakkelijker te hanteren zijn. Grotere exemplaren hebben natuurlijk meteen meer impact op je interieur.


NODIG
Een lap (of meerdere lapjes) groen mos
Plant(en) naar keuze
Potgrond voor cactussen
Tuintouw naar keuze

 

 DOEN
Week het mos kort in een badje water en leg het opzij, binnen handbereik.

Meng in een grote bak een deel cactuspotgrond met eenzelfde deel turf (verhouding 1:1 dus).

Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder rustig de potgrond rond de wortels. 

Maak met het potgrond-turfmengsel een bol rond de wortelkluit van de plant. Als het mengsel te droog is om te kleven, dan kun je wat water toevoegen.

Bedek de ronde bol met stukken mos en bind vast met een mooi touw of garen.


VERZORGING
Besproei het mos af en toe met wat water om het zo groen mogelijk te houden.

Je kunt de kokedama ook om de zoveel tijd onderdompelen (enkel de mosbol, niet de plant). Haal hem uit het water wanneer hij gedaan heeft met bubbelen en laat uitlekken alvorens je hem terugplaatst.

Nvdr. Dikke dankjewel aan mijn lieve collega Cara voor de inspiratie! 


Reacties

Populaire posts